DNKCB – Nordmenns samlingsted
I 42 år har Den Norske Klubben Costa Blanca vært en viktig pilar i det norske samfunnet på Costa Blanca. Over 1000 medlemmer er tilknyttet klubben. Noen er mer aktive enn andre, noen har verv i klubben mens andre bruker den i perioder. Ikke alle er kjent med klubbens aktiviteter. Hvordan fortoner en dag i klubben seg? Hva kan du gjøre der?
Den Norske Klubben Costa Blanca
Klokken er snart ti om morgenen. Paco, den spanske kafeverten, er førstemann på plass. Han sørger for at det er rent og pent til lokalene åpner, kafedisken er fyllt med rekesmørbrød og det lukter nytraktet kaffe i lokalet. «Vaffelpressa» er også i gang. Det begynner å komme folk, og de som meg nyter en frokost bestående av kaffe og vaffel med syltetøy og rømme. Dagens Aftenposten er allerede lagt ut i klubben, og frokosten er fullkommen.
Klokken er slagen ti, og resten av administrasjonen bestående av leder Bjørg Svedbergh og sekretær Anne-Elisabeth Nesset kommer på jobb. Frivillige kafeverter har allerede funnet sine vante plasser i resepsjonen. Her føres loggbok over besøkende, medlemmer og ikke-medlemmer er hjertelig velkomne. Vertene er klubbens ansikt utad, og tilbyr informasjon om aktiviteter og ellers hva folk måtte lure på. Mange er de som kommer innom for å bli kjent med klubben, og stadig flere velger å melde seg inn som medlem.
Midt i lokalet står et gammelt piano. Et medlem viser fingerferdigheter som bringer rolige toner ut i lokalet. På veggen ved pianoet er det utstilt malerier laget av et medlem av kunstgruppen, som er en av mange aktivitetsgrupper i klubben. Utstillingen går under begrepet «månedens vegg», da utstillingen varer i en måned før ny utstiller får «veggen».
Det er koselig å være i klubben, ta en kaffe, lese avisen, låne en bok fra klubb-biblioteket, veksle noen ord med klubbvenner eller kafevert. Paco er klubbens faste spanske «innslag». Han forstår endel norsk, og uttrykker seg på en herlig norsk-spansk. Klubbens spanske medlemmer (ja, klubben har det også) føler straks en tilknytning til kafeverten som blir spanjolenes bindeledd til det norske miljøet. At styret i klubben også har spansktalende medlemmer er positivt i forhold til å fusjonere norsk og spansk samfunn. Flere spanjoler deltar ved klubbens arrangementer, og tro meg, de er mange! Rett som det er arrangeres middager, lunsjer, bursdager, interessante foredrag, markeder og auksjoner i klubbens lokaler. Julaften og Norges nasjonaldag er nok høydepunktene blant arrangementene. På julaften samles mange av klubbens medlemmer, spiser norsk julemat, går rundt juletreet og deler ut pakker til hverandre. På nasjonaldagen deltar klubben i byens 17.mai-tog sammen med norske skoler og hundrevis av feststemte nordmenn ledet an av byens kommunale orkester «La Lira». Ordfører og politikere tar til gaten og feirer dagen sammen med oss nordmenn. Feiringen fortsetter ut i de små timer med 17. mai middag og prominente gjester fra Norge og Alfaz del Pi kommune.
Bjørg Svedbergh er klubbens og styrets leder, to frivillige verv. Bjørg og mannen Hans er alltid tilstede i klubben, og paret er primus motor når det gjelder klubbaktiviteter. Hans har i flere år ledet den populære ativitetsgruppen VinoGastro, men har nå gitt stafettpinnen videre til Gunnar Hestnes. De er begge aktive som medlemmer av aktivitetsgruppen, og deltar på enhver aktivitet som arrangeres.
– Vi kunne egentlig bare flytte inn her, sier Bjørg og ler. Lederen har alltid et smil om munnen, og koser seg i klubben med sine klubbvenner.
– I og med at vi tilbringer så mye tid i klubben, så er det naturlig at det dannes bånd og vennskap med klubbmedlemmene. Vi er som en stor familie, sier lederen som ønsker flere unge inn i klubben. Med nye unge styremedlemmer mener Bjørg at det kan bli lettere å legge til rette for denne nye målgruppen med aktiviteter.
Mange av medlemmene avtaler å møtes i klubben til kaffe, noen også til strikke-kafè eller for å synge. Selv har jeg kaffe-møte med klubbens eldste medlem Harald Meinhardt på 96 år, grunnleggeren av aktivitetsgruppen CostaTrimmen. Han er fortsatt aktiv i gruppen og stiller opp på fjellturer og utflukter. Ikke bare er han klubbens eldste medlem, men også det medlemmet som har vært der nesten siden tidenes morgen. Han flyttet til Spania på midten av 70-tallet og har fulgt klubben gjennom nesten fire tiår.
– Det har skjedd mye endringer, mange har hatt vervet som klubbleder, men med hånden på hjertet kan jeg si at Bjørg er den beste lederen klubben har hatt, sier Harald Meinhardt som er kjent som en galant mann som sier det han mener og mener det han sier. Harald er hedersmedlemmet, mannen som klubbmedlemmene tar ekstra godt vare på. Mens Paco serverer han grønn te som er rik på sunne antioksidanter, kommer stadig medlemmer bort til bordet for å gi Harald en klem. Damene står nesten i kø for å få en klem, for ingen klemmer så godt som Harald.
Det yrer nå av liv i klubben. Julen er overstått. Bordene er fortsatt pyntet med rød duk og julestjerner. Dette ble den siste julen i klubblokalene. Mange minner, litt nostalgi, men også store forventninger til de nye klubblokalene. 2013 er et spennende og historisk år for klubben. Om et snaut år er det jul igjen, men da i egne lokaler!
Fakta Den Norske Klubben Costa Blanca
Klubben ble dannet for 43 år siden i 1970. Stadig flere nordmenn bosatte seg i området, og klubben ble fort et viktig holdepunkt i nordmenns hverdag her i Spania. De første tjue årene hadde klubben tilholdssted i El Vikingo i den skandinaviske delen av Alfaz del Pi, med unntak av et kort opphold i i Albir. I 1990 flyttet de inn i Alfa Lux, vis-á-vis Supermercado Mendoza i sentrum av Alfaz del Pi. Her ble klubben værende frem til nye lokaler sto ferdige i 2005 i Selvaags Alfaz del Sol. Nå har Alfaz del Pi kommune stilt en kommunal tomt til disposisjon for klubbens nye klubbhus. Gravearbeidene er i gang, og det nye klubbhuset skal stå ferdig om et snaut år.
Du kan lese mer om Den Norske Klubben Costa Blanca på deres hjemmesider www.dnkcb.com
Informasjonsvideo Den Norske Klubben Costa Blanca