Día de los santos inocentes SPANSK SVAR PÅ APRILSNARR

De uskyldige helgeners dag er et minne om da Herodes erklærte død over alle småbarn i Betlehem for å tilintetgjøre den nyfødte Jesus fra Nazareth. Den katolske kirke markerer dagen 28. desember, og er det katolske svar på vår egen aprilsnarr.

TEKST: ANITA ASLAKSEN

Ifølge evangelistene skal Herodes utrydding av småbarn ha skjedd etter at de hellige tre konger besøkte Jesusbarnet 6. januar, selv om denne datoen også er noe uviss. I Lukas-evangeliet 2.8-14 heter det at gjetere gjetet sine gjeter den natten Jesus ble født.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Derfor er det uenighet i datoen for Jesus fødsel, siden det i desember kan bli minusgrader i Betlehem, og derfor usannsynlig at gjeterne var ute med sine gjeter på denne tiden av året.

I Ibi (Alicante) feires 28. desember med «Día del Enfarinats» eller «Enharinados». Da tar folket til gatene for å overvære det årlige spetakkelet med melkrig. Det dannes to lag på 14 personer, «els enfarinats» mot «oposisjonen».
Blant enfarinets er byens ordfører, dommer og rådmenn som slåss mot oposisjonen ved å kaste mel på hverandre. Mel og fyrverkeri danner grunnlaget for denne heidundrandes feiringen av de uskyldige helgeners dag.

Som på vår egen aprilsnarr, gjør også spanske medier stas på dagen og publiserer usanne nyheter. Det er selvfølgelig også lov for enhver å narre noen denne dagen.


Leave a Reply

Your email address will not be published.