Det er viktig å skrive ned sin livshistorie

Det ikke lenger bare kjendiser som skriver sine memoarer. I blant annet USA, England og Canada, er det blitt mer og mer vanlig at folk skriver ned sine memoarer. De fleste skriver boken for seg selv og sin familie, men mange tjener også penger på å gi ut sine memoarer . I dag trenger en ikke gi ut bøker gjennom forlag, for det finnes mange plasser på internett hvor en kan legge ut sin bok for den som ønsker det.

Tekst: Kari Fjeldstad

Å skrive dine memoarer handler om å dele sitt liv med noen, fortelle dem hva du har opplevd, hva du har gått igjennom, og om hvem du er. Kanskje kan andre lære noe av ditt liv, uten å måtte gå igjennom de samme opplevelsene selv? Memoarene dine handler om å holde historiene i live. Alle menneskers liv er vel verdt å minnes, spør Linda Jeppesen, daglig leder for firmaet Dine Memoarer.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Hun tilbyr tjenester hvor hun kommer hjem til folk, intervjuer dem og skriver så memoarene for dem. Er de langt unna, ringer Linda dem på Skype. Hun skriver livshistorien deres, redigerer den, får bilder fra kunden, og lager så en bok til dem. Men hun oppfordrer også folk til å skrive memoarene sine selv. Så kan hun eventuelt hjelpe til i sluttfasen.

Jeg har utviklet over 460 spørsmål, som skal hjelpe en å huske tilbake, slik at alle, uansett skriveferdigheter eller ei, kan skrive sin livshistorie. De sender så den ferdige historien til meg med bilder, og jeg redigerer og lager boken for dem, sier Linda. Hun har mange års bakgrunn som journalist, og startet firmaet Dine Memoarer for å hjelpe folk å holde familiehistoriene i live.

HOLD FAMILIEHISTORIENE I LIVE LENGE ETTER AT DU ER BORTE
I tillegg til å skrive hele boken, eller deler av bøkene til sine kunder, holder Linda Jeppesen foredrag. Og akkurat nå er hun ferdig med en runde foredrag på Costa Blancakysten. Spania er for mange en perfekt plass å skrive sine memoarer, skulle en tro. Tenk å sitte under et palmetre å reflektere over sitt eget liv, og fortelle sin historie. Kanskje vil oldebarna lese boken din en dag? Det å skrive sine memoarer handler om å holde familiehistorien i live, lenge etter at en selv er borte.

TIPS TIL DEM SOM VIL SKRIVE SELV?
Finn frem bilder, gamle brev, utklipp, diplomer, skoleresultater, attester, almanakker, dagbøker, oppskrifter og musikk som har betydd mye for deg. Dette vil sette i gang tankeprosessen og hukommelsen din. Prat med familie og venner om hva dere har opplevd sammen. Gå med en liten notatbok i lomma og legg en ved nattbordet ditt. Når du først har satt tankeprosessen i gang, kommer du plutselig på ting, sier journalisten.

Hun forteller at det også er viktig å reflektere, og å tenke over hvem en er, hvor en har vært, hvor en er nå, og hvordan en kom dit. Disiplin må en også ha om det skal bli noen memoarer ut av skrivingen. Et tips er å sette av litt tid hver dag, kanskje hver morgen og lage seg et mål for skrivingen. En kan også lage en god stemning rundt skrivingen ved å bruke musikk, lukt, lys og lignende. I Spania er det også fint å kunne ta med seg en notatblokk ut og skrive i vakre og varme omgivelser.

For dem som trenger litt hjelp til å huske tilbake, så kan de laste ned over 460 spørsmål fra mine internettsider. www.dinememoarer.com. Spørsmålene er ment som et hjelpemiddel og vil ta deg med fra barndommen og frem til i dag, informerer Linda.

En trenger ikke være pensjonert for å fortelle sin historie. Mange av oss har levd mye allerede midtveis i livet, og synes en bok vil være på sin plass når en runder 30, 40, 50 eller 60. Andre vil kanskje overraske konfirmanten, og trenger litt hjelp til det, og noen vil skrive en bok om en reise som betydde mye for dem. Den kjente skuespilleren Drew Barrymore skrev sine første memoarer da hun var 14 år, sier Linda Jeppesen med et stort smil. Selv er hun i 40 årene og er gått i gang med sine egne og andres memoarer.

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.


Det er viktig å skrive ned sin livshistorie.

Det ikke lenger bare kjendiser som skriver sine memoarer. I blant annet USA, England og Canada, er det blitt mer og mer vanlig at folk skriver ned sine memoarer. De fleste skriver boken for seg selv og sin familie, men mange tjener også penger på å gi ut sine memoarer . I dag trenger en ikke gi ut bøker gjennom forlag, for det finnes mange plasser på internett hvor en kan legge ut sin bok for den som ønsker det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.