Det er tid for Nisperos

Har du sett de deilige gul-orange, runde, plommeliknende fruktene på markedet? De kalles NISPEROS. En frukt som modnes over en periode på en rask måned, og som er veldig skjør, slik at den må plukkes ned veldig forsiktig for hånd.

Tekst: Nina Victoria

Det er derfor vi ikke får se Nisperos i Norge, da den ikke tåler en så lang transport. Det lengste den kommer er faktisk til Tyskland. Men det gjør jo ingenting, nå som vi har den her, og du selv kan kjenne duften av den og kjøpe den på
markedet i disse tider. Du får den i kasser, og fruktene har ofte både stilker og blader på seg – noe som for oss nordboere er veldig eksotisk. Ta dem med hjem, og pynt opp i stuen eller på kjøkkenet.

Nisperos er veldig saftig

Frukten er veldig saftig, og skal skrelles forsiktig med hendene. Det tynne skallet går lett av og du kan sette tennene i det deilige saftige kjøttet. De svarte stenene er store, og går derfor lett å spytte ut. Denne frukten brukes i kreftforskning grunnet alle enzymene den inneholder, noe som vi vet er veldig godt for kroppen. Kooperativet i Altea har i samarbeid med en lokal bodega laget øl av denne deilige frukten. Dette ølet kan kjøpes på Cooperativa Agricola de Altea – rett ovenfor bensinstasjonen på landeveien Altea-La Nucía.

Nisperos også i honning

Som dere sikkert har sett, er den også å få i honning, noe alle og enhver bør ta med seg hjem og bruke i de kalde vinterdagene oppe i nord. Litt honning i en deilig te eller kaffe, og mimre over tilbakelagt ferie i solfylte Spania. Dermed hjelper det også på humøret, som jo i seg selv er en legende funksjon.

Så Nisperos-frukten er absolutt verd å prøve. Gå ut og nyt denne frukten fersk så lenge den varer, eller i honning og øl.

Leave a Reply

Your email address will not be published.