Det er aldri for sent – En historie til inspirasjon

Vår grand old man på Costa Blanca, Harald Meinhardt har aldri gjort alderen til noen begrensing i sitt utrolige liv. Mens mange setter seg til rette i godstolen ved oppnådd pensjonsalder, er dette helt fremmede tanker for Harald.

AV: TOM BJØRNØ

23. august 1916 ble det født en liten kar i sentrum av Trondheim by. 95 år senere deltok den samme, nå tilårskomne Harald Meinhardt i Norgesmesterskapet for veteraner på Marienlyst i Drammen. Som representant for Costatrimmen deltok den klart eldste deltakeren under fjorårets mesterskap. Det lengste kastet med den en kilos tunge diskosen målte 8,10 meter, mens 3.000 meter kappgang gikk unna på 30.57,0. Mesterskapet gikk som et ledd i 200 års feiringen av Drammen som by. Det som er så utrolig med Harald, er at han aldri blir mett av livet. Ser han en utfordring, så gjør han det bare, alder ingen hindring. Veteranmesterskapet i friidrett hørte han om på TV. Hvorfor ikke, tenkte han og dermed meldte han seg på som debutant.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Eller den gangen han ville hoppe i fallskjerm. Han fant ut at han ville debutere som fallskjermhopper som 88-åring. Med det fikk Norge en ny verdensrekord. Ifølge POPS (Parashutists Over Phorty Society) som er en internasjonal organisasjon med hovedsete i Danmark, kjente de ikke til noen fallskjermelev over 75 år. Guinness Record Book hadde en hopper på 96 år, men det var en eldre hopper som hadde hoppet i mange år. Slik beskriver han hoppet i et brev til Sydspanien.dk :”Selve hoppet ble ikke helt uten dramatikk. Da det ble min tur å hoppe ut av flyet, måtte jeg holde meg fast i taklistene på veg mot dørkanten på grunn av sterk kastevind. Da jeg kom til dørkanten og bøyde meg for å ta sats, kom en kastevind og slengte meg mot høyre dørkarm. Jeg merket ikke noe særlig til støtet mot karmen med det samme, for alt konsentrerte seg om den herlige følelsen av uendelig frihet.”

Det hører med til historien at 88-åringen fikk problemer underveis pga armen hadde skadet. Hoppet endte i en skog langt utenfor hva som var planlagt og med armen ute av ledd, ble han kjørt til sykehuset i Elverum der han ble operert. Det skulle kanskje være nok til at denne hardhausen vurderte å ta det litt mer med ro, men nei, ser Harald en mulighet til å oppleve noe nytt, griper han alltid sjansen.

Noen ting blir han aldri lei av, f.eks. det å ta idrettsmerket år etter år. På grunn av Harald, måtte Idrettsforbundet forlenge ordningen fra 75-åringer til 95-åringer. Man har rett og slett ikke regnet med at noen kunne være så spreke som Harald Meinhardt.

Han startet som nevnt sitt liv i Trondheim, og vi tenker jo på den gamle frasen om at det skal mer enn en kule for å stoppe en trønder. Som 19-åring, ferdig med den tids “Middelskolen”, startet han sin karierre som bilselger og reisende for Lade fabrikker. Samtidig tok han befalsutdanning i Forsvaret, og var ferdig uteksaminert sersjant da krigen kom til Norge i 1940. Han har utrolig mange spennende historier å komme med fra krigsårene, noe vi har lyst til å komme tilbake til. Kort fortalt opererte han i etteretningsvesenet som kurer mellom Norge og Sverige under krigen. Etter krigen startet han sin egen bedrift innenfor bilrekvisita i Trondheim, inntil han ble syk og overlot driften til sønnen.

Harald Meinhardt er en av de virkelige veteranene i den norske kontingenten på Costa Blanca. Allerede i 1972 kom han hit og slo seg ned i urbanisasjonen La lloma. Der har han bodd siden 1975, og 10 påbygginger senere, har han fått et hus han virkelig trives i. Nå ønsker han seg en husholderske, og er det noen der ute som er interessert, kan vi love vedkommende mange spennende historier fra Haralds lange liv. Vi andre får bare bøye oss i støvet…

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2011.


Leave a Reply

Your email address will not be published.