Det ble ikke EM-trofé på Spania, men spanjolene kan være stolte av laget

For alle som bor i Spania, er det vanskelig å unngå å legge merke til hvor fotballgale spanjolene er. Enten man bor på populære feriesteder som Alicante, Puerto Rico, Torrevieja eller Las Palmas, har man garantert sett lokale fotballbaner, barn som spiller i gatene eller i parker, og lokale som sitter og følger spent med foran TV-skjermene på pubene når storlagene i Spania spiller fotball.

Mange nordmenn har nok også tatt turen til spansk fotballbaner for å bli med på moroa. Det å kunne støtte opp om det lokale laget, samtidig som man kan tippe på kampene på nettsider som Folkeriket, kan utvilsomt være med på å gjøre Spania-oppholdet morsommere, enten man er fastboende eller bare besøkende.

Når det spilles landslagsturneringer legges lokale klubbrivaliseringer til sides, og folk støtter opp under det spanske landslaget. For fotballnasjonen Spania var sommerens fotball-EM det store høydepunktet.

Stolte tradisjoner danner store forventninger

Man kan trygt si at spanjolene har hatt noen fantastiske år på fotballbanen helt siden det spanske laget endelig klarte å vinne et stort mesterskap i da de vant EM i 2008. Det spanske laget den gang var anført av spillere som Xavi, Iniesta, Fernando Torres, David Villa og Cesc Fabregas, og alle de nevnte endte opp med å bli noen av verdens beste og mest berømte spillere i årene som fulgte.
Årene som fulgte ble noen fantastiske år for det spanske landslaget, og stjernegalleriet vant både VM i 2010 og EM på nytt igjen i 2012. Det spanske landslaget ble verdens mest omtalte landslag i disse årene, og mange så med beundring på hvordan spanjolene spilte ut motstanderne med sin pasningsorienterte spillestil.

Et «nytt» spansk lag uten den samme stjernestatusen som tidligere

Hvis man spoler frem til årets utgave av det spanske landslaget, finner man ikke like store stjernespillere som i tidligere år. Det er fortsatt spillere fra mange av Europas beste ligaer og klubblag, men laget har ikke de aller største profilene som tidligere. Selv Sergio Ramos ble utelatt fra den spanske troppen, noe som gjorde at Sergio Busquets var en av få som hadde vært med på oppturen i det forrige tiåret.

Røk ut med hodet hevet

Årets EM endte opp med et tap i semifinalene for Spania. Laget startet ujevnt i gruppespillet, men viste prov på potensialet som laget har. Etter å ha gått videre fra gruppen beseiret Spania Kroatia 5-3 etter ekstraomganger i 16-delsfinalen. I 8-delsfinalen ble det et nytt drama, som igjen endte med seier i ekstraomgangene, denne gangen mot Sveits. I semifinalen ventet Italia, en av de andre stormaktene i Europeisk fotballsammenheng.

Spania gikk inn i kampen som små underdogs, men spilte svært oppløftende i starten av kampen. Etter at Italia scoret i 2. omgang så det vanskelig ut, men 10 minutter før slutt scoret den mye utskjelte Morata utligningen. Det måtte til slutt straffesparkkonkurranse til for å skille lagene, og der var det italienerne som holdt nervene i sjakk, og dermed røk Spania i siste hinder før finalen.
Mange spanjoler er uansett enige i at laget gjorde en solid innsats, og det er klare tegn på at et nytt spansk storlag kan være i anmarsj, noe som gir håp for fremtiden for alle som er glad i spansk fotball.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *