Den spanske kongen brakk hoften på elefantjakt i Afrika

Den spanske kongefamilien er igjen et yndet tema for verdenspressen. Kong Don Juan Carlos (74) er denne gangen førstesideoppslag i de fleste spanske medier etter at han reiste til Botswana for å jakte på elefanter.

Tekst: Bente Puig

På denne turen brakk kongen hoften, og måtte straks sendes til Spania for hofteoperasjon. Han blir kritisert for å reise på ferie uten å gi beskjed, som statsoverhode har man plikt å melde fra hvor man befinner seg i verden. Han blir også kritisert for å bruke statspenger på luksusferie nå som Spania opplever historiens verste økonomiske krise, samt at mange synes det er forkastelig å jakte på elefanter. Kongen sto offentlig frem på spansk tv og ba om unnskyldning og bedyret at dette ikke skulle gjenta seg.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Dermed skapte kongen både historie og debatt. Spanske debattprogrammer har tatt opp temaet, og mange synes det står respekt av kongens unnskyldning, mens andre mener han der gjorde en feil. Dette er ikke første gangen kongen har “stukket av” på ferie uten å gi tegn fra seg, og store deler av den spanske befolkningen har nå sett seg lei på kongens utskeielser og mener han bør abdisere og overlate tronen til sønnen Kronprins Felipe.

Hele 76% melder i en meningsmåling at kongen nå bør vike for sønnen. Som om ikke dette er nok fl orerer nå ryktene på nytt om utroskap. Det skal ha vært kongens intime venninne Prinsesse Corinna zu Sayn-Wittgenstein (46) fra Tyskland som arrangerte og inviterte kongen på jakttur til Botswana. I spansk presse har ryktene om en romanse de imellom florert i flere år.

Den spanske journalisten Pilar Eyre har utgitt en biografi om den spanske kongefamilien. Biografi en omhandler familien de siste 40 årene, og beretter om kongens notoriske utroskap gjennom de siste tretti årene med flere navngitte kvinner. Kongen er fra før kjent for å være glad i kvinner og i nattelivet, noe som boken også bekrefter. Kongen skal ha vært svært betatt av Prinsesse Diana og skal ha gjort sine amorøse fremstøt uten resultat. Utroskap og natteliv er noe som går igjen i familien Borbón og strekker seg langt tilbake i tid.

I 2002 ble det kjent at spanskekongen haded en uekte onkel. Leandro de Borbón brøt stillheten og krevde innpass i kongefamilien. Det ble bekreftet at Leandro var sønn av Kong Alfonso XIII som frukt av et utenomekteskapelig forhold med en spansk skuespillerinne i perioden 1916 til 1931. I dag fi gurerer Leandro i pressen og deltar i tv-programmer, men skjelden ser vi han sammen med kongefamilien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.