Den gåtefulle storken

Storken har i alle år vært kjent for å bringe små barn til verden, i Spania henter han dem til alt overmål i Paris.

TEKST OG FOTO: KJARTAN SOLVANG-NIELSEN

– Storken har kommet fra Paris, sier man. Da har det kommet et nytt lite menneskebarn til verden i et spansk hjem. Hvorfor det er blitt sånn, henger sammen med storken som fruktbarhetssymbol. Sagnet stammer fra gammelnordisk tradisjon med røtter i «Vølvens Spådom» fra den sene vikingtiden: Mannen kom av ask og kvinnen av Or, men det var tordenguden Høner, som brakte menneskene sjelen.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Sjelens bærer var en stork. Fra 1400 tallet har man beretninger fra Frankrike om at storken kom på samme måten som julenissen og lot babyen gli ned gjennom skorsteinen. Barnemyten fikk et godt feste i et pietistisk Europa. Den egentlige sannheten om hvordan barn ble til, var en godt bevart hemmelighet til bryllupsnatten. I stedet for underviste skolen om hvordan Storken kom med barna, og så sent som i 1907 ble det vedtatt i den danske regjering at denne myten og andre usannheter omkring ”børnernes tilblivelse” skulle erstattes med sannheten i en ”mild form”. Dette er langt fra den eneste myten omkring den stumme skjønnheten. For stum er den. Den kan verken synge eller plystre, derfor kommuniserer den med å klappe nebbet sammen i klikkelyder.

Med et vingespenn på 2 meter og ofte flere kvadratmeter store reder oppe i høyden, er det kanskje ikke så rart at den underlige fuglen får skylden for både det ene og det andre. En gang i mellom, ca. hvert annet år, kaster den et egg eller en nyfødt unge ut av redet. Redet er fantastiske byggverk som brukes flere ganger av samme par. Enkelte ganger oppstår det ”skillsmisse” og redet forlates mens fuglene finner ny partner og ny plass for redet.

Det er en relativt stor koloni av stork i Spania, selv om majoriteten av fugler holder til i Øst Europa og Tyrkia. Det er ca 100 000 hekkende par i verdensdelen for øyeblikket, de aller fleste i nærheten av sumper og vann. I Spania er det flest stork i Huelva, hvor elven Rio Piedros sørger for sumpaktige tilstander i det flate landskapet. Det betyr rikelig med frosk og småfisk, og storkens matbehov er derfor dekket.

Andre myter om Storken:
– Bygger storken rede på kirketårnet er det krig i vente.
– Har du et storkerede på taket er du trygg for lynnedslag.
– Dreper et menneske en stork, vil armen snart visne.
– Hvis en stork lander på et tak uten rede, vil barna til storken bygge redet på stedet året etter.
– Hvis den første stork du ser om våren flyr, blir du lett til bens om sommeren. Sitter den derimot, blir det en tung sommer. Hvis den i tillegg slår med nebbet og du er kvinne, kommer du til å knuse masse i sommer.
– Storken må man ikke slå i hjel, for da slår lynet ned i huset.
– Storken har en gang vært en geistlig person, derfor må den ikke drepes.

Sånn kunne man fortsette i det uendelige, over hele verden er mytene om storken mange og varierte. Det vi med sikkerhet
kan garantere for i Spania i motsetning til Norge og Danmark er at storken er her. Den er i Huelva og over store deler av landet ellers. Reiser du til Rio Piedros er fuglen lett å finne, bare løft hode og se opp i høyden.


One thought on “Den gåtefulle storken

  • September 24, 2012 at 8:37 am
    Permalink

    I love storks!

Leave a Reply

Your email address will not be published.