Den årlige Fiesta i Alfaz del Pi

Fiestaen i Alfaz del Pi har gått av stabelen, og denne gangen var man mer heldig med været enn på flere år.

Tekst: Tom Bjørnø

Et av de mest populære innslagene er humoropptoget, der penyaene konkurrerer om å ha de mest morsomme ideer og kostymer. Dette er en konkurranse med pengepremier til de dyktigste, og denne gangen vant Penya Fora førstepremien på 500 euro. En hundrelapp mindre vant Penya Cuixot, mens Penya L’Os tok 3. og L’empelt Penya, 4. plassen, hhv med 300 og 200 euro. Penya metafor Si mottok en spesialpris på 100 euro for sitt innslag.

Leiebil Alfaz del Pi – Garantert billigst

Norske jenter vant ølstafetten
For første gang ble det i forbindelse med fiestaen også avholdt en ølfestival. Og ølstafett var inkludert. Medlemmene av den norske penyan “Valkyriene” , bestående kun av norske jenter, slo til og overrasket de fleste med sin utholdenhet med seidlene, og vant like godt hele konkurransen. Ølfestivalen blir betegnet som svært så vellykket, og vil etter alle solemerker bli gjentatt neste år.

Fra moro til litt alvor
Fiestaen har jo også helt klare religiøse tilsnitt. Den alfasineren som kanskje har gått pilgrimsferden til Santiago Compostela flest ganger må være Gonzales Jose Angel Garcia. Han har gjort denne kraftanstrengelsen hele 9 ganger, og dette ble markert på mandagen i fiestauken. “Det er så mange grunner til å ta veien til Santiago som turgåer når man endelig har besluttet å gjennomføre pilegrimsferdruten”, sier han, nettopp hjemkommet fra sin siste pilgrimstur.

I 2010 mottok Santiage Compostela totalt 272 135 pilegrimer ved Pilegrimskontoret i Santiago. Men tallet er i virkeligheten mye høyere, fordi mange ikke oppsøker pilgrimskontoret når turen er gjort. Nå blir det åpnet en ny rute til pilgrimsbyen, nettopp fra Alfaz del Pi, der Plaza Mayor de L’Alfas vil være det offisielle startstedet.

Historien starter helt tilbake i 1857, da en alfasiner ved navn Paschal Canon Baldo fikk “evig nåde” fra pave Pius IX for sin innsats for religionen på stedet. Den offisielle åpningen skjedde torsdag i fiestauken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.