Dårlige tider gir mer kriminalitet

Vi hører daglig at mennesker i vårt område blir ranet eller frastjålet ting.

Av Tom Bjørno

Arbeidsledighet og dårlig økonomi avler frem mer kriminalitet i tillegg til de som allerede befinner seg i underverdenen. Vær oppmerksom og ikke naiv. Dette er noen av de klassiske metodene tyvene bruker:

1. Tradisjonell veskenapping eller lommeboktyveri.
Dette skjer ofte på markeder eller andre steder der det er store menneskemengder. Tyver opererer gjerne flere sammen. De arrangerer en hendelse slik at du blir uoppmerksom et øyeblikk. Deretter stikker de av gårde med lommeboka før du har klart å telle til tre. Metoden er velkjent, og de som aldri er blitt utsatt for denne typen har liten tro på at de selv vil bli frastjålet noe som helst på en slik måte. Dette skjer deg før du aner det.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

2. Innbrudd mens du sover eller er opptatt med noe annet.
Mange er altfor skjødesløse når det gjelder å lukke og låse vinduer og dører når de skal bort. Det er fristende å sove med åpne vinduer i sommervarmen, men ikke særlig smart. Har du innsikt gjennom et vindu, tenk på hva du viser fram av laptops og annet snadder for skurkene. Tyvene blir ekstra langfingrede når de benytter sine hjemmesnekrede “fiskestenger” for å hente nøkkelen fra veggen ved siden av døra. Dette klarer de selv gjennom en bitteliten glippe i vinduet. Det mest traumatiske er innbrudd når du sover. Kanskje er de bare ute etter lommeboka og mobiltelefonen som ligger framme, men noen opplever også at de gjerne gasser ned beboerne som sover i huset. Da har de god tid på å fjerne TV, pc-er og andre verdigjenstander. Lås inngangsdøra, selv når du er i hagen. Mange er blitt overrasket over at verdigjenstander er forsvunnet de fem minuttene du oppholdt deg utenfor synsvidde.

3. Falske gassinspektører.
Disse opererer i perioder og i lokalmiljøer. De ringer på og utgir seg for å være gassinspektrører, med ID-kort og hele pakka. De vil ha betalt for kontroller og tilleggstjenester som de forteller deg i største alvor at du er pålagt å ha. Husk: Ingen gassinspektører kommer uanmeldt. Du blir alltid varslet på forhånd.

4. Ran på veien.
Her finnes det et utall av metoder. De går alle ut på å få deg til å stoppe. Få deg ut av bilen slik at en av tyvene kan ta vesker og verdisaker som ligger i bilen uten av du merker det. En gylden regel er: Ikke stopp. Ikke tro at bilen som vil ha deg til å stoppe er vennligsinnet. Punkterer du, kan det være gjort av skurker, som i neste omgang vil “hjelpe”. “Hjelpen” består i at du blir loppet for alle verdisaker. Dessuten la ingenting ligge synlig i bilen. Vi har til og med hørt om innbrudd i bil, der kun en flaske vann var utbyttet.


Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania nr.2 2013


Leave a Reply

Your email address will not be published.