Da fotballen kom til Spania

Spanjolene er lidenskapelig opptatt av fotball, og kan i dag skryte av å ha noen av de beste lagene i verden. Men visste du at det var lagene Recreativo de Huelva og Sevilla FC som sparket i gang fotballeventyret i Spania på slutten av 1800-tallet, med god hjelp fra britene?

Starten på spansk fotball

Det kommer kanskje ikke som en overraskelse at fotball er den mest populære sporten i Spania, og spansk fotball er dessuten veldig populært blant nordmenn. Det mange derimot ikke er klar over, er at sporten ble introdusert i Spania sent på 1800-tallet av en kombinasjon av britiske arbeidsimmigranter, besøkende seilere og spanske studenter som hadde returnert fra Storbritannia. De to eldste klubbene i Spania er Recreativo de Huelva, etablert i desember 1889, og Sevilla FC, etablert i januar 1890 – den aller første offisielle fotballkampen ble avholdt 8. mars 1890 mellom disse to nyetablerte lagene. Det var kun to spanske spillere på hvert av lagene, resten var faktisk fotballglade briter. Sevilla FC gikk seirende ut av den historiske kampen med resultatet 2–0, og med det var fotballen i gang i Spania.

Spanias første fotballag

Recreativo de Huelva er en fotballklubb i Huelva, som ligger i Andalusia-regionen. Klubben ble grunnlagt 23. desember 1889, og er den eldste fotballklubben i Spania. De har vært innom La Liga fem sesonger, men befinner seg for tiden i Segunda División B (også kjent som La Liga 2). Det var i Huelva fotball først ble ordentlig introdusert, og er derfor en viktig by i fotballhistorien. De to skottene Alexander Mackay og Robert Russell Ross arbeidet for gruveselskapet Rio Tinto i Spania, og grunnla rekreasjonsklubben Recreativo de Huelva for å få arbeiderne i fysisk aktivitet.

Huelva er en populær destinasjon for spanske turister, men det er foreløpig en heller uoppdaget perle blant britiske og europeiske turister. Det er med andre ord det perfekte stedet for deg som vil unngå de største turistgrytene, og foretrekker autentiske opplevelser. Hvorfor ikke ta turen innom Estadio Nuevo Colombino, Huelvas hjemmestadion, når du først er på de trakter?


Andalusias fotballhelter

Sevilla er et mer kjent navn i disse dager, både på fotballscenen og som feriedestinasjon, og ligger også i Andalusia-regionen. Sevilla FC er den eldste sportsklubben i Spania som kun er dedikert til fotball, og laget befinner seg på toppen av La Liga-tabellen i godt selskap med lag som Real Madrid og Barcelona. På nettsiden bet365 kan du følge med på tipping resultater og andre oppdateringer fra La Liga, en av de mest populære ligaene i Europa. Sevilla FC er den mest suksessrike klubben i Andalusia, og har to ganger, i 2006 og 2007, blitt kåret til verdens beste fotballklubb og har for tiden 1,33 i odds for å fullføre blant topp 3.

Det er ingen tvil om at Sevilla er et særdeles populært feriested, og det kan være perfekt å kombinere en tur til Sevilla med noen dager i Huelva. Det er god togforbindelse mellom de to stedene, men et enda bedre alternativ er kanskje å leie en bil. Med leiebil har du mulighet til å utforske den vakre Andalusia-regionen i eget tempo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.