CUENCA den grønne provinsen

Hele 956 meter over havet ligger hovedstaden i provinsen Cuenca. Byen med det samme navn er vakker og spennende for den tilreisende, resten av provinsen det samme.

TEKST OG FOTO:
KJARTAN SOLVANG-NIELSEN

Det er en vakker vårdag jeg besøker provinsen og byen som ligger høyt over havet, 130 km. øst for Madrid. Provinsen har mye industri, jordbruk og dyrehold, men bærer først og fremst preg av vakker grønn natur, arkitektur og historie. Jeg på min side nyter dagens grønne oase omkring elvene Júcar og Huécar samtidig som jeg beundrer de hengende husene som står på Unescos liste som verdensarv.

Historisk sus

I år 714 okkuperte maurerne byen. De innså hvor strategisk viktig den var plassert og bygde et maurisk fort og en kilometerlang bymur. Raskt utviklet det seg en tekstilindustri som sammen med jordbruket skulle gi byen en meget positiv utvikling. Rundt det tolvte århundre var det flere slag. Den mauriske prinsessen Zaidas (fra Denia) bryllup med kong Alfonso VI, gjorde at slottet havnet i kristne hender som medgift i en kort periode, men muslimene tok det tilbake i 1108, tre år etter prinsessens død.

Imidlertid skulle det ikke gå så lang tid før byen igjen skulle havne i kristne hender. Kong Alfonso VIII av Castilla erobret byen, som den gang het Conca og gjorde den kristen i 1177. Han lagde en egen grunnlov og kalte byen ”nobel og trofast”, noe som også ble grunnlovens overskrift. Byen ble regnet som den tids mest veldrevne på den iberiske halvøy.

Cuenca i Spania har en fantastisk katedral fra 1200-tallet og huser også det Spanske Nasjonalmuseet for abstrakt kunst. Provinsen har slitt med anseelse, og politikere i Madrid har i hundrevis av år neglisjert området, provinsen har blitt ansett som uinteressant. Går man rundt i gamlebyen, kan man fortsatt den dag i dag se spor av århundrer med fattigdom. På 1800 tallet nedla Kong Carlos IV forbud mot tekstilindustri i byen, etter flere år med dårlig drift. Først på 1960-70 tallet begynte byen å oppleve nye tider med vekst, og har i dag over 50.000 innbyggere. Nå bygges det både lyntog og nye motorveier i provinsen og fremtidsutsiktene er lyse.

Turistperle

Provinsen satser mye på aktiv tursime og vil bruke sin grønne natur, flotte fjellformasjoner og årstidene som argument for å komme til provinsen. Her finner du aktive opplevelser som fjellklatring, rafting og mountainbike. Naturen inviterer til rolige vadreturer og hundrevis av Casa Rural som med sine særegenheter og tradisjoner står klar til å ta i mot gjester fra inn- og utland. Hvis du vil bo spennende, har provinsen en ”Parador”, et eksklusivt gammeldags hotell som er bygget i et kloster fra 1600 tallet.For den som bor fast i Spania og har hjemlengsel, kan naturen minne om både kontinentet og til tider biter av Norge med store skoger, elver og stryk. Så hvis hjemlengselen blir for stor, kan dette være et alternativ.

Fakta CUENCA

Provins under regionen Castilla – La Mancha
Areal: 17 141 km2 (3,4% av Spanias areal)
Innbyggere: 211 375 (0,47% av Spanias befolkning)
Hovedstad: Cuenca med 52 980 innbyggere
Nest største by: Tarancón med 14 214 innbyggere
Web:
www.cuenca.es
www.turismocuenca.com
www.parador.es
www.casarural.es

Leave a Reply

Your email address will not be published.