Croissant – Den luftige halvmånen
I år er det 50 år siden premieren på Truman Capotes “Breakfast at Tiffany´s”. Alle husker vi Audrey Hepburn foran utstillingsvinduet til gullsmeden i New York, med en croissant i den ene hånden og Henry Mancinis “Moon River” i bakgrunnen. Kanskje er du selv av de mangfoldige som spiser croissant til frokost, men hvor kommer egentlig dette bakverket fra? Vet vi noe om dens historie?
Tekst: Bente Puig
Fernando Garcés Blázquez har skrevet en morsom historiebok som heter “Historia del mundo sin los trozos aburridos” (verdens historie uten de kjedelige stykkene) som omhandler artige anekdoter og historier om for eksempel en så banal sak som croissantens historie.
Trenger du leiebil? Garantert billigst
I gamle Hellas og Tyrkia fantes små uavhengige greske stater kalt polis. Det var en gang en gresk polis i området ved Bosporostredet der Istambul, tidligere Konstantinopel, i Tyrkia ligger i dag. I følge legenden skal denne grekeren ha kommet seg helskinnet ut av et nattelig angrep takket være lyset fra månen. Konstantinopel ble hovedstaden i Østromerriket, også kalt det bysantinske riket.
Bysantinerne bestemte seg for å lage et emblem med halvmånen som motiv til ære for månegudinnen Artemisa. Flere hundre år etter klarte de tyrkiske otomanske troppene å rive murene og innta den lille staten. I tillegg til makten tok de også over polisenes emblem. Det tok ikke lang tid før otomanene spredde seg over hele Asia og Nord-Afrika. De spredde seg også i Europa, og i 1683 inntok de Østerrikes hovedstad Wien.
Historien forteller om en natt med halvmåne, og en 23 år gammel polakk ved navn Georg Franz Kolschitzky (ca. 1640- 1694) som krysset de tyrkiske grensene og returnerte til Polen med viktig informasjon til den polske kongen. Kongen sendte en hær nedover. Sammen med de østerriske styrker klarte de å overmanne tyrkerne og ta tilbake sitt område.
Tyrkerne etterlot seg våpen, mat og sekker med kaffebønner. Som takk for hjelpen fikk Kolscitzky disse kaffesekkene i gave, og med disse kaffebønnene åpnet han Wiens første kafé. På denne tiden var det ikke helt ukjent med kaféer. Det fantes flere i Paris og London, men det er trolig at Kolschitzkys kafé var den første i Wien. Kaféen ble en stor suksess, og den unge soldaten ønsket å lage et unikt bakverk som følge til kaffen. Han gikk til den lokale bakeren og ba han lage et nytt bakverk med form som en “halbmond” (halvmåne).
Hundre år senere ble en vakker dronning født i Wien. Hun het Maria Antonia Josefa de Habsburgo-Lorena (1755-1793), bedre kjent som Maria Antoinette. Hun bragte halvmånebakverket med seg til Versalles i Paris. Her fikk den navnet vi kjenner i dag “croissant” som betyr halvmåne på fransk.