Cøliaki og mat i Spania

20 prosent av alle cøliakitilfeller oppdages etter fylte 60 år, noe som motsier teorien om at sykdommen oftest rammer barn. Cøliaki er en intoleranse mot gluten, et protein som finnes i mange kornsorter.

TEKST: EDNA SOMERSET

Carmen Garrido, spesialist i fordøyelsessykdommer ved sykehuset Son Dureta i Palma mener at sykdommen ikke er arvelig, men at det i noen familier kan være en overhyppighet av glutenintoleranse. Barn av cøliakipasienter har 10-15% risiko for å få sykdommen. På Balærene lider ca. 10.000 personer av cøliaki, men mange uten å være klar over det. Sykdommen kan i noen tilfeller være så å si symptomfri.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

For å øke diagnostiseringen av denne type sykdom har en gruppe spesialister startet arbeidet med å oppdage sykdommen på et tidlig stadium. Gruppen har utviklet et program ment for medisinsk personell. De mener hyppigheten er størst blant mennesker med cøliakipasienter i nær familie, de som lider av autoimmune sykdommer og de som lider av for eksempel Downs syndrom. I disse gruppene anbefaler spesialistene å ta blodprøver og i verste fall prøve fra tarmen dersom blodprøve ikke er nok.

En cøliakipasient møter mange hindre i hverdagen med hensyn til matinnkjøp, restaurantbesøk osv., og ikke minst høye kostnader ved innkjøp av glutenfri mat. I dag arbeider den baleariske gruppen med å få gjennom et forslag om en årlig kontantstønad til cøliakipasienter på 1500€. Helsedepartementet har de siste årene innført normer for merking av matvarer, og mange matvarer i Spania i dag er merket med glutenfritt.

For deg med cøliaki eller glutenintoleranse, kan det være en utfordring å være på reisefot. Tidligere var det en kamp å finne glutenfri mat, baguetter måtte bestilles hos helsekost og kom ofte ikke til butikken før du allerede var på vei hjem. Nå får du kjøpt glutenfritt brød og andre matvarer mange steder i Spania. Du behøver ikke lenger fylle kofferten med vakumpakkede baguetter!

Allerede på flyplassen Gardermoen, Oslo finner du glutenfri mat. Se etter skilt på disken eller spør personalet. I Alicante finner du glutenfritt brød blant annet på Det Skandinaviske senter. Hos Carrefour finner du glutenfrie, vakumerte baguetter og noe pasta. I Albir får du kjøpt frosne baguetter hos bakeriet Calentito, be om pan sin gluten. Hos matbutikken Mendoza i Alfaz finner du f.eks gryteretter fra Toro, hvor flere er glutenfrie.

Lidl har begynt å selge glutenfri kjeks: sjokolade- eller vaniljekjeks. Svært smakfulle og relativt rimelige. Det finnes ellers mange flere som har glutenfritt. Spør etter «sin gluten». De fleste vet hva glutenintoleranse er, cøliaki er relativt kjent i Spania.
One thought on “Cøliaki og mat i Spania

  • August 14, 2012 at 4:33 pm
    Permalink

    Carrefour, Mercadona og Corte del Ingles (hei, denne fins og I Alicante!) har gf produkter. I tillegg er det nyttig å sjekke sidene til FACE-organisasjonen for cøliakere I Spania. Link på http://www.ncf.org🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.