Cocktails- “vive le cock-tail

1/6 sirup av rørsukker, 2/6 sitronjuice, 3/6 lys rum og 1 ss knust is, rist i 10 sekunder og vips så har du en Daiquiri. Oppskriftene er mange, og hver en hobby-bartender har sin egen vri på cocktailen, kun fantasien setter grenser!

Tekst: Bente Puig

Ordet cocktail betyr hanestjert på en¬gelsk. Legenden sier at cocktails kan dateres tilbake til borgerkrigen i USA på 1800-tallet. Betsy Flanagan, eier av en taverna på Østkysten, godt besøkt av soldater fra Lafayette og Washington, hadde på menyen hjemmelaget hane¬frikassé. Glassene i lokalet pyntet hun med fjær fra denne hanen.

Soldatene pleide så å skåle til et “vive le cock-tail”.Cocktailen kom til Europa på slutten av 1800-tallet, men det var ikke før i 1940-årene at den kom til Spania. I dag er cocktailen et vanlig innslag i spanske festligheter. Nå i ettersom¬mertid gir vi deg oppskrifter på ti av de mest populære cocktailer du kan lage hjemme. Alle serveres iskalde, og bør helst blades i en cocktailblender

Daiquiri
Med rum añejo, lime¬juice og sukker. Man kan også ha i ferske jordbær eller fersken. Serveres i stetteglass. Glass¬kanten, som er trangere enn resten av glasset, dyppes i sukker så man får et fint sukkerstrø på kanten. Kanten må først fuktes for at sukkeret skal feste seg.

Gin Tonic
Dette er klassikeren som aldri blir pasé. Bruk en god Gin og en god tonic. Serveres med en stor isbit, og gjerne litt sitronskall for aroma og dekorasjon. Skal serveres i tubeglass eller ballongglass.

Caipirinha
Lenger syd, i Brasil, ble Caipirinha´en født. Basis er spriten cachaça, populær i Brasil, iblandet limejuice og sukker.

Bellini
Hver sin lyst og delte smak: sprudling med frukt? Bellini er en slik en, med fersken, ferskenlikør og Cham¬pagne.

Bloody Mary
Klassisk appertitiv av vodka, tomatjuice, Lea Perrins Worcestershire Sauce.

Cosmopolitan
Sarah Jessica Parker i serien “Sex and the city” gjorde drinken populær “all over”. Denne inneholder vodka, cointreau, lime og tyttebærjuice.

Piña colada
Vi avslutter med en klassiker fra Karibien laget av rum, Malibu, kokosmelk, ananasjuice og kondensert melk.

Mojito
Den kubanske motedrinken som har tatt verden med storm består av: rum, limejuice, mynteblader og soda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.