Club VinoGastro – Vinsnobbing del 2, vinkorkens ritualer

Korken ut av flasken, ritual 1
Hvordan åpne en flaske Champagne/ Cava. Popper du korken med et smell, når du åpner en flaske Champagne/Cava, eller ikke? Vi ser det ofte når 1. plassen feires innen diverse sportsgrener. Denne forvirrende utfordring om hvordan musserende vin åpnes har delt ”vinsam-funnet”, skapt avgrunner mellom far og sønn, bror mot bror.

Tekst: Hans Svedbergh

Den kommende vinsnobb antar naturlig-vis at korken skal smelle – hendelsen lover jo så mye prangende drama, virkelig action. Han venter på muligheten, rister litt på flasken, løser opp og fjerner ståltråden, vrir på korken, sikter, naturligvis, i retning av et stille hjørne av taket. Men nå har det seg slik at flasken er fuktig og glatt – korken trassig – og den eksploderer ut av flasken med en skyvekraft som ville glede rakettfolka på Andøya, på sin vei gjennom lysekronen rikosjetterer den via skatollet og sender i hvert fall en av festdeltagerne til øyelegen. Ved andre anledninger er det blitt kjent at korken har laget et søtt hull gjennom midten i et maleri av Renoir og flyttet en skulptur laget av Archipenko mer enn to meter.

I tillegg sender flasken samtidig ut en kaskade av skum og kullsyre, som var ment å bli i flasken istedenfor å søle til duken og omgivelsene. Selvfølgelig vil den gryende vinsnobb, ivrig i sitt minutt av oppmerksomhet, argumentere med at Champagne som ikke smeller er som en nyttårsaften uten fyrverkeri. Modenhet, eller et par søksmål vil nok roe ned læregutten. Vinsnobbing krever selvfølgelig noe artisteri, men ikke et angrep med dødelig våpen.

Den erfarne, fasjonable og kultiverte måten, er å velge det rette øyeblikket, når alle står rundt deg, til å ta frem flasken. Alle vil forvente at korken skal fly av gårde, men istedenfor legger du et lite håndklede rundt flaskehalsen og korken, smiler til høyre og venstre, samtidig som du opptrer vittig, humørfylt og kultivert. Publikum, som har samlet seg for å se vulkanen Vesuvs utbrudd, blir overras-ket over at det er gentlemanen som viser seg, de er sikkert litt skuffet, men holder oppmerksomheten.

Du har fjernet ståltråden, griper rundt korken, med hånden under håndkledet, og vrir flasken med den andre hånden. Korken vil slippe med et lite sukk. Det blir nok ingen trampeklapping, men heller en del forbauselse. Så det er på den måten man åpner en flaske Champagne! – tenker tilskuerne.

Selvfølgelig vil alle late som om dette vis-ste de fra før. Snobberi er ikke et eksklusivt privilegium for medlemmer av VinoGastro.

Korken ut av flasken, ritual 2
Hva gjør du med rødvinkorken når den blir presentert deg?

Uenighetene om korkhåndtering begrenser seg nok ikke bare til åpningen av Champagneflasker. Tenk deg følgende scenario: du er på en hyggelig franskinspirert restaurant og har bestilt en god flaske rødvin, kanskje av litt eldre årgang. Kelneren åpner flasken med brask og bram, og med bev-egelser som ikke vanligvis blir sett utenfor operaballetten. Han plasserer korken foran deg på bordet. Lukter du på den, klemmer du den, leser du den eller bare overser du korken? Vel, åpenbart kan du ikke se bort fra at den står der, hvorfor skulle han ellers sette den der, foran deg? Du er overlatt til tre valg.

LUKTER DU PÅ KORKEN? Det er flere grunner til at du ikke burde lukte på den, først og fremst, hvorfor lukte på den, når du likevel skal smake på vinen. Dernest er det slik at med mindre du er en profesjonell korkspesialist vil det være tilnærmet umulig, på en intelligent måte, å vurdere vinens kvalitet ved å lukte på korken. Har vinene blitt til vineddik viser det seg ved lukt, men det skal kelneren avdekke lenge før deg. Den tredje grunnen til at du ikke skal lukte på korken er at det egentlig er en ubehagelig ting å drive med. Korken er stygg, bevegelsen opp til nesen er udelikat og hele ideen grenser til det vulgære. Anta ikke at å ”sniffe på korken” er en av de mest elegante og kunnskapsbaserte demonstrasjoner som ville være til stående blant vinsnobbere. Noen snobberegler er identiske med reglene for vanlig folk; Er det ikke fornuftig, ikke gjør det.

KLEMMER DU PÅ DEN? Av samme grunn som du ikke lukter på korken, klemmer du den heller ikke. Du kan ikke vurdere vinene ut fra korken. Det finnes faste, gummiaktige korker som har sittet i toppen av vineddik, og det finnes gamle, brune smuldrete korker som har beskyttet praktfull vin. Det er sant at vin kan bli ødelagt av en uttørket kork, derfor skal vin alltid lagres liggende. Er vinen dårlig finner du ikke ut det ved å klemme på korken. En ting til for å la korken være i fred, den er tilsølet.

LESER DU KORKEN? Du kan lese på korken, det krever at du har godt syn, jeg har nok med å lese menyen. Men det er mulig å lese på korken, de gode vinprodusentene brenner inn sitt navn og årstall. De har også navnet på etiketten, som kelneren antageligvis allerede har vist deg. Den eneste grunnen til å lese korken skulle da være for å bekrefte at en middelmådig vin har fått en dyr vinsetikett klistret på flasken. Det er et bedrag, og hører inn under politiarbeid, og ligger derfor utenfor en vinsnobbs område.

Greit, vi verken lukter, klemmer eller leser korken. Så hva gjør vi da? Svaret er enkelt. Siden det ikke er noe fornuftig å foreta seg, foretar vi oss ikke noe. Dersom kelneren avventer med å skjenke vinen, ventende på at du skal gjøre noe med korken, flytt da korken til side eller putt den i askebegeret. En våken kelner vil ta signalet og fjerne den. Sannheten er at kelneren ikke vet hva du er forventet å gjøre med korken.

Når vi spør kelnere hvorfor de presenterer korken og de mumler noe om ”det er sånn det gjøres” eller ”våre kunder ønsker det”. Fakta er at ingen forventer det, ikke ønsker det, og de fleste er ukomfortable med det.

Å presentere korken er ”vin-tull” og er nok oppfunnet av kelnere og sommeliers. En vinsnobb motsetter seg ikke ritualer. Det finnes mange ritualer og etikette for servering av vin. Men i de aller fleste av disse er det et hint av hensikt. Å plassere en skjemmende kork på duken er en absurditet.

Det har ingen hensikt å konfrontere kelneren på grunn av dennes kork-ritual, ei heller delta i det. Kun å vise litt ”forakt” – med en rynking på nesen – som sier: ”Fjern denne elendige tingen herfra!” – anbefales.

Leave a Reply

Your email address will not be published.