Club VinoGastro – Å la vinen få “puste”

Det er mye uenighet blant vinsnobbene om en rødvin må åpnes før servering slik at vinen kan godgjøre seg med luft. Vi vil unngå fortjeneste av hver posisjon siden vi ikke er interessert i å være rett, men bare i å være snobbete.

Av Hans Svedbergh

Det er betydelig snobberi i hver posisjon, og den beste veien til umiddelbar anerkjennelse er å motsi hva servitør gjør. Du bestiller en ti år gammel Rioja, kelneren kommer med flasken uten å åpne den, da sier du: ”Jeg tror du
burde lufte vinen litt først”. Du bestiller den samme vinen, kelneren åpner flasken og sier; ”Jeg lar den stå å lufte seg og skjenker om litt”. Du svarer høflig, men med et snev av nedlatenhet; ”Hva med å helle i vinen nå, den vil jo åpne seg i glasset”.

Det er nettopp det rødvin gjør når den blir eksponert for luft, den åpner seg. Den blir mykere, de forskjellige aromastoffene frigjøres og nytelsen blir større. Nettopp derfor vil de fleste vinsnobber la bedre røde viner få lufte seg. ”La vinen puste litt” er ingen dårlig frase å bruke, den blir ansett av ekte snobber som en legitim del av vokabularet. Husk også å rense ganen 🙂





One thought on “Club VinoGastro – Å la vinen få “puste”

  • April 19, 2013 at 10:31 am
    Permalink

    En ting er sikkert! Det hjelper lite å bare åpne flasken for så å tro at den lufter seg av seg selv.
    Morten at winesworld.net.

Leave a Reply

Your email address will not be published.