Club Vino Gastro – Vinsnobbing del 3 – Dekantering, når og hvordan

Ingenting innen vinens verden gir en vinsnobb muligheten for mer artisteri enn nettopp dekantering av vin. Det er to gode grunner til det, en er å eksponere vinen til luft, slik at den får ”puste”, og den andre for å fjerne eventuelle sedimenter som har dannet seg i eldre årganger av røde viner. Spesielt de slottstappede franske. Vi tar den andre grunnen her.

Av Hans Svedbergh

Pass på selve utførelsen. Den klassiske kunsten i dekantering krever at du holder flasken forsiktig på skrå og har et tent stearinlys bak flaskens nakke og skulder. Lysets flamme gjennomlyser vinen etter hvert som den passerer gjennom halsen, og så snart bunnfall vises, vanligvis i de siste centimeterne av vinen, stopper du, og restvin og bunnfallet kastes.

Handlingen er litt seremoniell, men ikke nødvendigvis teatralsk. Vinsnobbens målsetting er å gi handlingen et snev av artisteri.

Ikke-snobber dekanterer vin før gjestene ankommer. Å bli bedt til middag hos en av disse er aldri noe gøy. En førsteklasses vinsnobb venter til omtrent en halv time før middagen skal serveres, deretter rolig, men helt åpenbart, beveger seg bort fra aperitiffen, trekker seg tilbake til spisesalen, som forhåpentligvis ikke er ute av syne fra stuen, og begynner på forestillingen.

Hvis ingen følger etter, vil alltid en vinsnobb lavmælt spørre om noen vil å komme og hjelpe, og på den måten annonsere den forestående hendelsen. Er du gjest i en vinsnobbs hjem, og denne hendelsen er annonsert, om enn diskret, da er det forventet at du beveger deg inn i spisesalen med en gang – og samtidig å uttrykke noen ohh og ahh under seansen ville passe bra. Kommer du hjem, lett imponert og derfor engstelig for å utføre det samme i ditt neste middagsselskap, husk dette: Dekanter bare en vin som trenger dekantering, det betyr en vin som har sediment, fordi stearinlysseremonien er åpenbart ikke nødvendig for dekantering av en vin bare for å la den puste, selv om det er hyggelig å skjenke fra en dekanter.

Du trenger en vin som er minst ti år gammel, og du må holde den mot lyset for å se om sediment har samlet seg. Hvis du dekanterer med stearinlys en vin som ikke trenger det, en fem år gammel Rioja for eksempel, vil du nok høre ditt navn nevnt i en av disse vinhistoriene som vil sirkulere rundt i vennekretsen innen kort tid.

Gattorna Wine Bottle Decanting with Cradle, dette er det ultimate verktøy, når du har hentet opp en 25 år gammel Bordeaux fra kjelleren. Prisen på verktøyet? Sånn ca. NOK 1.800 til 2.500.

Besøk denne siden: www.winetastingsandiego.com
eller denne: www.wineloverspage.com/port/decant.phtml
eller denne: www.shopwiki.co.uk/l/Brass-Decant-ing-Cradle

Leave a Reply

Your email address will not be published.