Club Vino Gastro – Rense ganen

I vinsnobbingens verden er det ingen uttalelse som vil slippe deg raskere inn i brorskapet enn uttrykket ”å rense ganen”.

Tekst: Hans Svedbergh

Det er passordet. Å rense ganen er det du gjør for best å kunne bestemme vinens kvalitet. Mer spesifikt, du tygger på en bit brød, som vil absorbere de fremmede smak-ene som er på tungen, og forberede dine smakemekanismer for de raffinerte kravene til vinen. Det er sannsynligvis den forunderlige ordbruken som gjør det hele så snobbete, men også ideen om at en ”ganerensing” må utføres. Tross alt, ingen snakker om å rense ganen for å smake på noe annet. Men vinbrorskapet er ikke som noe annet, og har sitt eget språk for å beskrive sine tradisjoner.

Så hvis du ønsker å være en vinsnobb, må du hele tiden rense ganen, det er alt som skal til. Selvfølgelig ville det være mulig (men utrolig pinlig) å rense ganen til feil tid, eller å bruke feil ting for å rense den. Jeg mener, du kan ikke gurgle med Listerine.

Slik renser du ganen

Det er bare to ting som kan brukes til å rense ganen, vann og brød. Brød er langt mer snobbete fordi det tydeliggjør hva du gjør. Hvis du bruker vann, kan jo noen tro at du bare er tørst. Og siden man ikke høylytt kunngjør at man renser ganen, må det likevel gjøres ganske opplagt. Når så kelneren kommer med vinen og skjenker glasset, ikke smak med en gang. Ta en ”brød-stick” eller bryt av et hjørne av brødet og tygg litt på det. Det hele gjøres uten bask og bram, det kreves bare at du gjør det. De andre ved bordet kan ikke unngå å legge merke til hva du driver med, og du vil bli anerkjent som en førsteklasses snobb.

Ikke overdriv

Det er en måte å gjøre det galt på, og min tidligere venn Nils klarte nettopp det. Kelneren kom med vinen og helte litt i glasset. Mens dette pågikk strakk Nils seg diskret etter brød. Det var ikke mer brød på bordet, og Nils ba kelneren om å hente mer slik at han kunne rense ganen. Nils har etter dette aldri fått lov til å bestille eller smake på vin igjen. Du skjønner, snobberi ligner litt på å bære smykker. Det er fullt mulig å overdrive.

Leave a Reply

Your email address will not be published.