Circus Benidorm – sirkus i verdensklasse!

Det gammeldagse sirkuset er i dag nesten en saga blott. Moderne mennesker har andre interesser, andre ting å tenke på og andre ting å gå på enn sirkus. Eller? Si ikke det! For her i området har vi unntaket som bekrefter regelen! I Benidorm ligger et gammeldags, herlig sirkus som i fire år ikke har rikket på seg, men som i sitt store, permanente telt spiller en forestilling med drama, varme og skjønnhet for et stort og takknemlig publikum.

TEKST: K.J. HERMANRUD
FOTO: CIRCUS BENIDORM OG KARIN EICKEL-HERMANRUD


Sirkus av verdensklasse! Her i området!Benidorm Circus er nettopp slik som vi husker sirkusene! Den gangen da vognene kom trillende inn på den store plassen, slo opp teltet og vi satt i sagmuggen og spiste godteri eller iskrem mens vi ble skikkelig underholdt. Å finne igjen slike minner med spøk og spenning i 2012 er virkelig morro! Og for deg som ikke liker å se ville dyr spise av dressørens hånd, rulle seg rundt på kommando eller tute Happy Birthday to You, så har du her sjansen: Dette er nemlig et sirkus uten dyr. Enkelt og greitt.


Fantasi og virkelighet
Denne fortellingen som heter: Circus Story, er både gripende og spennende. En liten gutt, Harry, leker med yo-yo´n
sin da han får øye på en plakat i veikanten. – Lille Harry blir nysgjerrig og går nærmere: Circuset er Ankommet står det på plakaten. Plakaten gir gutten en masse ideer og Harry tenker på hvilke muligheter et slikt cirkus kan gi: Han drømmer om klovner, magikere, akrobater og musikere. Etter en stund blir han veldig trøtt og lille Harry faller i søvn ved plakaten. Løvet rasler i vinden og vinden nynner: “Sov Lille Harry og drøm om drømmen din: Sirkus.” Og slik blir det. Mens lille Harry ligger ved plakaten og sover er han med på dette herlige sirkusets utvikling i fire tidsepoker: 1930, 1960, 1990 og til slutt: 2012. Hver og én av forestillingene viser verdenskjente artister, sangere, dansere og klovner, pluss et stort, levende orkester. Publikum roper av glede og applausen runger i teltet. En hyggelig overraskelse, som Benidorm Circus er alene om, er at når publikum er på vei ut av teltet står alle artistene i to rekker og venter på dem. Her gir de sitt publikum en skikkelig klappsalve og publikum får anledning til å treffe artistene. Ikke noe hastverk; – det tas bilder eller folk setter seg ned og tar en pause i kaféen. Her treffer de artistene som de nettopp har sett, og kan prate med dem!Lederen for Benidorm Circus, Serge Gambi.

Han ble født inn i en ekte sirkusfamilie i 1955 i Paris. Faren hans, Jacques og broren Jo var det kjente trapés teamet Les Gambys som opptrådte over hele Europa i 1950 årene. På toppen av en 15 m lang stang som Jo holdt svingte Jacques seg rundt og rundt. Vil du se en video om dem så går du på youtube og leter opp Les Gambys, – virkelig et team av verdensklasse. Ja, her kan du virkelig snakke om å ha sirkus i blodet: Første gang Serge var med faren og onkelen sin i manesjen var han 11 år. Foreldrene til Serge var ikke imot at gutten gikk sirkusveien, men de insisterte også på at han fikk seg en skikkelig utdannelse. Og slik ble det. I mange år reiste Serge Gambi rundt med forskjellige sirkuser. En dag fikk Serge Gambi ideen om å skape et permanent sirkus nær Benidorm Palace. Direktøren for Benidorm Palace, Vicente Climent, som er en venn av Serge, likte idéen og ga ham grønt lys. “Et slikt permanent sirkus har mange fordeler,” fortalte Serge Gambi til Aktuelt Spania da vi var på besøk. “Det kan utvikle bedre show og kan knytte til seg en permanent stab som kjenner arbeidsforholdene og kjenner hverandre bedre også.”

Så for fire år siden åpnet Benidorm Circus sine dører på parkeringsplassen bak Benidorm Palace. Her har Serge Gambi knyttet til seg en stab på over 50 internasjonale artister fra Russland, Bulgaria, Italia, Frankrike, England, Australia og Søramerika. Hvert nytt show tar 5 måneder med prøver. Og generasjonene går videre i sirkusmanesjen. I dag er Serge Gambis datter og sønn begge med i Circus Story. Og gamlefar, Jacques 85 år, er still going strong. “Men trapes- akten og balansering på en 15 høy stang, – det har jeg sluttet med,” ler han.

PA PI TO! Ikke no´ sirkus uten en skikkelig klovn. Men PAPITO kan mye mer enn å klovne. Han er en trapesartist og en kar som uten å nøle spaserer avsted på høy line. Han har hele livet jobbet i sirkus og etter en velfortjent ferie ble han med I Circus Story. Her har han flere roller som Charlie Chaplin, og som Groucho Marx fra the Marx Brothers. Men aller best likt er bokseren Hard Hit i den store boksekampen i annen akt. Mer spennende kan du ikke få det! “Hvem vinner,” spurte du? PAPITO naturligvis.

Det er en forestilling hver lørdag kl. 18. Denne varer ca. to timer. Teltet har airconditioning, toaletter og vaskerom, kafé og souvenirshop. Permanent, flatt gulv og komfortable stoler. Et moderne, trygt sirkustelt som allikevel har den gamle atmosfæren. Billetter koster 8 euro for voksne og 4 for barn. Kjøper du din billett på internet får du den til halv pris. www.circusbenidorm.es

Hvor går veien?
• Adressen er Avenida Severo Ochoa 13. bak Benidorm Palace.


Leave a Reply

Your email address will not be published.