Chinchilla-perlen på sletten

Historisk sus og genuine opplevelser finner du stor sett hvor enn du vender deg i Spania. Byen Chinchilla er intet unntak der den ligger på den siste høyden før de endeløse La Mancha slettene åpner seg på vei innover i landet.


Tekst: Bente Puig

En dagsutflukt kan være middelalderbyen Chinchilla, som befinner seg på 903 meters høyde foran det enorme slettelandskapet som forandrer seg som en aktiv kunstners fargepalett med årstiden. Her oppe får man en ubeskrivelig utsikt over La Mancha, provinsen vi presenterer i denne utgaven av vårt magasin.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Stedet er gammelt, så gammelt at man ikke helt vet det nøyaktig. Allikevel var det trolig et rikt jaktområde her allerede i steinalderen, siden det er rikelig tilgang på vann, fuktige våtmarker og et naturlig utsiktspunkt. Tradisjonen sier at byen ble grunnlagt 700 år før Kristus av selveste Hercules, noe som tyder på at greske erobrere kom helt inn i hit for drøyt to og halvt tusen år siden.

Gammel by
Fra parkeringsplassene langs veien gjennom byen, er det bare å svinge av innover i en av de smale gatene. Det er et stykke å gå opp mot den gamle bydelen uansett hvilken vei du inntar byen. Turen vår begynner på Plaza de La Mancha, med sitt gamle Ayuntamiento med buer og portaler fra sekstenhundretallet, som er byens hjerte. Skjønt hjerte, her står hjerte og plaza mayor i forhold til byens 3 594 innbyggere.

Det samme kan man ikke si om katedralen. Iglesia Arciprestal de Santa María del Salvador er et vakkert byggverk fra sent 14 hundre- og tidlig 15 hundretall- oppført i arabisk-gotisk stil, med innslag av gotisk, renessanse, barokk og endog neoklassiske elementer.

Erkebiskopens tårn er et klassisk arabisk-gotisk byggverk, mens det på innsiden er kirkens eldste innslag av renessansen. Man vet at kirketårnet er eldre en renessansen siden det er for lavt i forhold til andre byggverk fra denne epoken. Det er derfor trolig at denne byen som så mange andre spanske byer var et integrert samfunn av kristne og islamske konvertitter når kirken ble bygget. Kirker og kirketårn gjenspeiler ofte det liv resten av byen har ført opp gjennom generasjonene, og den økonomiske situasjonen opp gjennom århundrer. Tårnet har for eksempel fått en innbygd kropp under klokkene, som er oppført på 1700 tallet i barokk stil, noe som tyder på både kirkens makt og den generelle økonomi i området på det tidspunktet. Kirken har også et eget museum hvor man beskue skrifter, klesplagg og andre hellige gjenstander som er tatt vare på gjennom historien.

Filmstemning
Vel ute i gatene kan vi igjen snuse inn den spesielle duften av gammel tid. Chinchilla er som den franske fjellandsbyen i filmen ” Chocolat”, det er nesten som man venter at Vianne Rocher og døtrene skal stikke hodet ut av et smug og lure på om vi ønsker et stykke sjokolade etter hennes eget tips på hva vi liker. Men her er verken Juliette Binoche eller Brad Pitt, ei heller en liten sjokoladefabrikk.

Derimot finner vi en liten landhandler som har det hele midt på Plaza de La Mancha. For den som liker keramikk, er Chinchilla et ”must see”. Her finner dere nemlig El Museo de Cerámica Nacional. Inne på museet kan du se det ene brukskunst elementet etter det andre linet opp og kategorisert på en måte som gir deg en mer huslig reise i historien enn den vanlige geistlige reisen i gamle kirker og festninger.
Leave a Reply

Your email address will not be published.