Chili

Chili er så utrolig mye. Chili er mye smak. Ja, det kan være veldig mye smak. Chili kan være så sterk at den i seg er et våpen. Eller du kan bruke chili for å tøye grensene for smerte og frykt. Litt chili i desserten kan også brukes som det rene afrodisiakum. Og sist men ikke minst er chili gjennom mange år brukt innen medisin. Chili har vært en del av menneskenes kosthold i Amerika fra før 7500 f.kr.

Tekst: Tine Merete sandboe

Chili er meget rik på antioksidanter. Bare det i seg selv er nok til å kunne fråtse i denne sterke frukten. Det finnes over 200 varianter av chili, fra de mindre sterke til verdens sterkeste. De minste fruktene er ofte de sterkeste. Chili finnes i mange farger og mange typer.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

All chili er grønn som umoden frukt, men mange endrer farge når de modner. Da enten til gul, orange eller rød. Chili er verdens mest brukte krydder og spises daglig av 2/3 av verdens befolkning. Det sterkeste på frukten er frøene og den hvite hinnen inni. Fjerner du dette, fjerner du det sterkeste av chilien.

Den brennende smaken av chili kommer fra det kjemiske stoffet capsaicin. Forskning i dag tester ut dette som smertestillende medisin. Stoffet sies å gjøre sansecellene mindre følsomme, noe som gir håp om at det vil kunne lindre blant annet leddsmerter. En liten klype chili i sjokolade-mousseen skal visstnok være rene afrodisiakum.

Chili øker forbrenningen, så om man slanker seg kan det være lurt med litt chili i maten. Det er kun fantasien som setter grenser for hva den kan brukes til. Mos for eksempel litt chili i olje og den setter en ekstra god smak på de fleste retter.

Chili brukes tørket, frisk eller røkt. Ved at den tørkes og males har den lang holdbarhet.

Marinader:
• Til reker og scampi: chili, lime, olje, soya og ingefær.
• Til grillmat: chili, lime, olje, soya og koriander
• Til agurksalaten: vineddik, chili, sukker og ingefær.

Ved forkjølelse:
• Chili og sitron i varmt vann virker noe slimløsende

Chili som medisin
Forskning har vist at chili reduserer faren for blodpropp da den stimulerer blodsirkulasjonen. Chili har en lindrende effekt på leddsmerter og hodepine.

Chiliens historie
Christopher Columbus var en av de første europeere som oppdaget chilien. Han tok dem med fra Karibien til Portugal. Han kalte dem da paprika. De ble først dyrket i Spanske og Portugisiske klostre. Munkene eksperimenterte med disse og erstattet dem etter hvert med det allerede kjente svarte pepperet.

En lege på Columbus andre ferd til Vestindia skrev om Chiliens medisinske effekter så tidlig som i 1494. Etter det ble chili raskt spredt til Asia, og raskt også til resten av verden. I dag er chili en viktig ingrediens i retter over hele verden. Store deler av verden har tatt chili til sitt hjerte og gjort den til sin.

Visste du:
I Afrika og Sør-Asia brukes chili i forsvar mot elefanter. Elefantene har en svært følsom luktesans og lukten av chili gir dem ubehag. Chili smøres på gjerder og andre steder for å hindre at elefantene spiser opp avlinger. Det forhindrer også fysiske konfrontasjoner mellom mennesker og elefanter.

Chili kan stå for en type ekstremopplevelse på lik linje med fallskjermhopping og berg og dalbane. På denne måten kan ekstreme opplevelser som gir smert og frykt oppleves uten risiko for legemsbeskadigelse.

Våpen. Pepperspray er et ikke dødelig våpen som inneholder i hovedsak capsaicin fra chili.Denne artikkelen er tidligere publisert av magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.