Chiatastic!

Melissa Thelwall Bjargo driver Helsekosten Albir. Hun er å finne på Facebook eller på bloggen: www.melissaspania.no

Chiafrøene er en suveren kilde til omega 3. De har høyt proteininnhold, rike på kalsium og har høyt innhold av antioksidanter. Dette er noe alle bør ha i kjøkkenskapet sitt!

Jeg kom helt tilfeldig over disse frøene for 7-8 år siden, like etter at vi hadde flyttet til Spania. Jeg trodde det var en slags grov variant av en type quinoa og trodde de skulle kokes. Prøvde meg litt frem med dem uten særlig hell og de ble liggende lenge i skapet før jeg kom over litt mer informasjon, og lærte å bruke dem mer med visdom. Nå i dag bruker vi chia hele tiden.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Hva er chiafrø?
Chia er et lite frø, på størrelsen av et sesamfrø, kommer fra Mexico og vokser på åkere. Det var aztekerene som livnærte seg på disse frøene for mange hundre år siden.

Chiafrø er næringsrike da de inneholder mye antioksidanter, protein, kalsium, fiber og andre vitaminer og mineraler. Dessuten inneholder de MYE omega 3. Faktisk mer enn laks. Sammenlignet med andre frø så inneholder chiafrø 62,3% omega 3 fettsyrer.

Linfrø inneholder 54,6%, gresskarkjerner 15% og valnøtter 5%. Og de har mer kalsium i seg enn kumelk. Så for de som ikke vil bruke meieriprodukter for kalsiumbehovet, er chiafrø en meget gunstig matvare. Chiafrø trekker til seg væske, opptil 12 ganger sin egen vekt i vann. De ligner litt på linfrø når de kommer i kontakt med væske og blir “slimete”. De er gunstig for fordøyelsen pga det høye innholdet av fiber, og de legger seg ofte “tungt” i tarmen som gjør at man føler seg mett lengre.

Genialt for et stabilt blodsukker, og fin for metthetsfølelsen for de som vil ned i vekt.
Sliter man med løs mave, er disse frøene også gode å spise da de trekker til seg væske i tarmen og hjelper med å bygge opp en slimhinne i tarmveggen som hemmer sykdomsfremkallende bakterier.

Chiafrø kan spises som de er (gjerne blandet med væske), men det beste er å knuse frøene så mye som mulig for å få mest mulig tilgang på det sunne fettet i frøene. Frøene kan knuses i en blender, kaffekvern eller morter. Og pulveret kan has direkte i maten, eller som en venninne av meg pleier å gjøre; ha det direkte på skiven, under pålegget.

Jeg pleier som oftest å lage en pudding. Da blander jeg chiafrøene med for eksempel mandelmelk og litt vanilje. Man trenger bare å røre litt i den hvert 5. minutt mens den står der og tykner. Etter 15-20 minutter er den ferdig. Og den holder seg i kjøleskapet i flere dager. Perfekt til brød, vafler, pannekaker, kaker, smoothie, frokostblandinger eller rett og slett som en liten dessert.

En liten allergiadvarsel: Vær oppmerksompå at peanøtt- og sesamallergikere kan kryssreagere med chiafrø.

Så tommel opp for disse fantastiske frøene!Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Chiafrøene

Chiafrøene er en suveren kilde til omega 3. Chiafrøene har høyt proteininnhold, rike på kalsium og har høyt innhold av antioksidanter. Chiafrø har mange gode.

Leave a Reply

Your email address will not be published.