Can Pastilla et sykkelparadis

På den største av Balearene finner vi et idyllisk naturområde tilrettlagt for syklister og naturglade turgåere.

TEKST OG FOTO: BENTE PUIG

Med cruisebåter og Palma i bakgrunnen kan du nyte en dag i friluft. Området ligger praktisk talt i fotenden av rullebanen på Palma flyplass. Hvert tredje minutt durer flyene over den ellers så idylliske bukten ved Playa de Palma, men det ser ikke ut til å ødelegge idyllen for de flere hundre friluftsmennesker som har lagt turen hit denne lørdags ettermiddagen i begynnelsen av oktober. Noen står på rulleskøyter, andre sykler, jogger eller går. En og annen finner åndelig føde med yoga i vannkanten, mens andre prøver fiskelykken. Her er mennesker i alle aldre. Selv ungdommer er å finne på sykkelsetet, tilsynelatende av egen fri vilje.

Det er en lett blanding av nasjonaliteter, der tyskere og spanjoler er i flertall, akkurat i den rekkefølgen. Den tyske kolonien er enorm, og en hører tysk hvor enn man går. Her er faktisk spansk turisme i mindretall, og så og si alt er tilrettelagt for de tysktalende. Ved de fleste restauranter og småbutikker snakker det spanske personalet tysk. De fleste av de residente tyskere er mellom 60 og 70 år, noe som betyr at området er stille, rolig, rent og pent.

C´an Pastilla godt tilrettelagt

C´an Pastilla er godt tilrettelagt med stier og sykkelveier med høyrekjøring, det vil si en fil i hver retning. For en som er vant til å ferdes i Albir så er dette noe uvant, og ukvemsordene hagler idet jeg i min forglemmelse tråkker inn på motgående kjørefelt, og dét som fotgjenger. Jeg skjønner fort tegningen og bruker egnet tursti. Her finnes to valg. Du kan enten velge asfaltert turvei eller en offroad-variant med aksess til vannkanten.

Stenformasjonene langs turveiene er merkelig rette i kantene og minner enkelte steder om ruiner av gamle borger. Ved nærmere øyesyn er stenen porøs og vannslipt med de utroligste mønstre slik at de ligner koraller. Solen er i ferd med å gå ned, en cruisebåt legger tu fra Palma havn. Seilbåtene henger seg på og danner et panorama for skuelystne friluftsmennesker som stopper opp for å overvære det majestetiske øyeblikket før de igjen setter seg på
sykkelsetet.En tandem farer forbi. Alt som kan rulle finner du akkurat her, men skaterne er bannlyst. De har fått sin egen rampe i enden av C´an Pastilla, i den rolige bukten som butter ut i Vents-piren. Vents er valensiansk og betyr vinder, noe som er karakteristisk for denne baleariske øyen.

C´an Pastilla et paradis

Er du friluftsmenneske eller bare ønsker å “koble ut” en helg i fredelige og naturskjønne omgivelser, er Mallorca og C´an Pastilla en perfekt destinasjon. En typisk “pueblo mallorquino” (majorkinsk landsby) med småhusbebyggelse, lang sandstrand og naturområder. Her finnes sykkelutleie med sykkelveier rett utenfor, enklere kan det ikke bli.

Ryanair har daglige avganger fra Alicante flyplass for en rimelig penge. Flyturen tar 45 minutter.


Leave a Reply

Your email address will not be published.