Cabo de Gata – Vandrerens paradis

Våren er i gang i Spania, fra mandelblomstringens budskap om lysere tider, går det slag i slag med vakker natur, grønne enger og blomster, som bare må nytes før sommerens hete brenner bort fargenes spill. Til og med i Spanias varmeste og tørreste område, Cabo de Gata, vil vandreren kunne nyte vårens mangfold.

TEKST OG FOTO KJARTAN SOLVANG-NIELSEN

Naturparken «Cabo de Gata / Nijar» er vandrerens paradis. Her ligger det rute på rute med enorm variasjon i både vanskelighetsgrad, lengde og naturopplevelse. Som om skjønnhet og variasjon ikke er nok, velsigner også Middelhavet området med badetemperaturer hele året gjennom.Vannet som slår inn mot sorte lavastrender, små og utilgjengelige viker og langstrakte, brede sandstrender kommer aldri under atten varmegrader.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Eksotiske boalternativer
Her kan du velge mange boformer, det er flere campingplassser, Casa Rural (Små private «hoteller» med særpreg. Red.), og hoteller. Personlig foretrekker jeg et bosted og bil til utgangspunktet for de forskjellige rutene, for så å kunne komme tilbake til rommet og slappe av om kvelden uten å måtte pakke opp og ned hele tiden. Men det er mulig å vandre fra sted til sted for den som ønsker dette. Da må man gå langs hovedveiene eller ta buss. Det er veldig vanlig at folk går i området, så de fleste bilistene viser hensyn og er vandt med fotturistene.

Området er vernet av spanske myndigheter for lenge siden, men også Unesco har valgt å legge sin beskyttende hånd over området. Sammen med 529 andre steder i verden er Cabo de Gata, siden 1997, erklært som et biosfaere-reservat, et området bestående av særdeles vakker natur (kjerneområde) etter strenge kriterier, med bærekraftig næringsvirksomhet.

I Cabo de Gata er det jordbruk som dominerer, tomatplantasjene står i kø i den nordvestre delen av parken. Det som allikevel har gjort at Unesco har satt sitt søkelys på at dette er et spesielt utsatt naturområde som trenger et program for å bevares for ettertiden er turismen. Hvert eneste år kommer en halv million turister til dette området, og utfordringen ligger i å lage bærekraftige strukturer.

Vandrerutene
Det fnnes 16 merkede vandreruter i naturparken, som også har et mangfold av sykkelveier for offroadsykling. Jeg vil i denne artikkelen kort beskrive tre ruter, men jeg vil anbefale dere å stanse på en av parkens mange turistkontorer og kjøpe kart for ”Senderismo” (fotturisme). Det er alltid lurt å snakke med lokalkjente før man legger ut på tur, og i turistinformasjonen er det som oftest engelsktalende ansatte. Jeg opplevde også å bli dratt inn i engasjerte samtaler med andre turister, som flokket seg rundt turistinformasjonen. Allerede før det ble min tur til å snakke med den hyggelige guiden, hadde jeg innhentet svar på mange spørsmål.

Ruta de las Calas
Denne ruten starter i badebyen San José på kysten. Man skal til høyre når man kommer inn i byen, til stranden Genoveses. Dette er en vakker, naturlig strand som også opp gjennom tidene har fungert som en naturlig havn. Nå kan man se kurssenteret til Guardia Civil lengst ute på tuppen mot havet. Herfra tar vandringen oss atten kilometer forbi den ene badeviken vakrere og mer ensom enn den andre. Følg merket sti mot playas de Barronal som i tillegg til sin skjønnhet står under meget streng kontroll for å ivareta det spesielle økologiske mangfoldet man finner både på klippene og i havet.

Stranden er blandet med svart lavasand, og fellformasjonene som kaster seg ut over stranden danner de merkeligste lavaformasjonene man kan forestille seg. Skapt av lavaens rå møte med havet er denne turen fantastisk. Til sist passerer vi fyret, ytterst på odden som åpner seg mot bukten inn mot storbyen Almería. Vel fremme etter 7-8 timers tøff vandring tar man buss tilbake fra La Fabriquilla.

Ruta Todo Terreno Costa
Fra den mektige stranden Playa San Miguel de Cabo de Gata, kan man se rett inn i det området som denne ruten går gjennom. Las Salinas, saltutvinningsområdet, som er en av parkens mange prakteksempler på harmonisk sameksistens mellom naturen og saltindustrien. Ruta går i fuglereservatet, med Flamingoer som en naturlig del av kulissene. For den fugleinteresserte er hele turen som gjøres unna på en formiddag for de som bare går, et paradis. På vår vandretur møtte vi den ene personen etter den andre med røde ringer rundt øynene og kikkert i hånda, dypt konsentrert med kamera, penn og papir. Turen går fra fskerbyen San Miguel de Cabo de Gata og langs «Las Salinas» til senteret «Observatorio de las Salinas» hvor det er mulig å låne seg en kikkert for selv å ta fuglene i nærmere øyesyn.

Ruta Agua Amarga-Playa de los Muertos
Helt nord i parken fnner man en annen rute, Ruta Agua Amarga-Playa de los Muertos. Et underlig navn, «ruten fra det bittre vann til de dødes strand», men vakker allikevel. På turen som starter i sjøfarts- og turistbyen Agua Amarga vil man passere gammel industri. Her fra denne naturlige havnen skipet man opp jernmalm helt frem til begynnelsen av det 20. århundre. Veien går videre mot nord, forbi nok et fyr og et område som er kjent for sine mange fossiler, formet av havet for seks millioner år siden. Ruten avsluttes i Playa de los Muertos, som er en vakker hvit strand med mange biosfære elementer å legge merke til.

Kjærlighetens vugge
Cabo de Gata er romantisk, her inngår de unge fra Almería forlovelse, her gifter de seg, hit kommer man for å nyte hverandre og livet. Men det er også et område som egner seg for den nysgjerrige. De vulkanske fjellene som er preget av millioner av år med lite nedbør, kraftige vinder og sol, semiørkenen med merkelige amfbier, små dyr og gnagere, fugler og insekter, plantene som klorer seg fast i groper i den porøse, varme lavaen. Er man ikke så interessert i naturen er historien minst like mangfoldig, hvor gjemte piratene seg? Hvordan karret tiggermunkene til seg både eiendommer og mat, uten at noen så ut til å la seg frustrere av det. Hvilke hjelpemidler hadde romerne, når de for 2000 år siden tok ut malm i området. Eller dagens industri og næringsliv, saltindustri, grotter med mineraluttak og jordbruk.

Til slutt men ikke minst turisme: Alt fra avsidesliggende Casa Rurales, i hippiestil, for den alternative, den katolske, den mat- og vininteresserte, via campingplasser til turistmaskinen San José. Her kan man surfe, kite, danse til solen står opp og brune seg på strendene til solen går ned. Foretrekker du den mer stille varianten er stranden og de små overnatningsplassene i Las Negras et alternativ. Alt ligger til rette for en noe utvidet vandreferie for den turglade i Cabo de Gata.

Leave a Reply

Your email address will not be published.