Bruk riktige solbriller

Ikke alle solbriller man kjøper oppfyller EU-kravene, mange kan faktisk vaere direkte skadelige for øynene.

Tekst: Bente Puig

Oppimot 80% av de solbrillene som selges på gaten i Spania oppfyller ikke kravene, de er ofte av plast og gir ingen UV-beskyttelse. Dette kan gi permanente skader på øyet. Alle briller som selges i EU skal EUmerkes og merkes med styrken på solfilteret. Dog kan et slikt merke gi falsk trygghet, da disse merkene ofte forfalskes. For å være helt trygg bør man kjøpe solbriller hos optiker eller spesialforretninger.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Som regel velger vi modell og farge på solbrillene utfra farger som går igjen i garderoben vår. Dette er en feil måte
å beskytte øynene på. Man skal tenke på hva man skal gjøre og hvor man skal bruke solbrillene.

Farger
Lys og mørke påvirker pupillene våre. Pupillene utvider seg når det er mørkt og blir mindre når det er lyst. Tenk deg at du har kjøpt et par solbriller med en farge som utvider pupillen til tross for at det er sterkt sollys. Dette gjør naturligvis stor skade på øynene. Her er en oversikt over hvilke farger man skal bruke til forskjellige anledninger:

Lilla, rødt, rosa osv. må ikke brukes i sterkt sollys. Optikere anbefaler ikke bruk av solbriller med disse fargene.

Blå glass kan brukes når solen ikke er så sterk. Passer dårlig på stranden da havets reflekser er veldig sterke. Blå glass bør heller ikke brukes på høyfjellet eller der det er snø.

Grå glass er de som gir mest naturlig syn uten å endre på fargenyanser og toner for mye. Anbefales ofte for bilkjøring. Sammen med grått og brunt er grønn en av de fargene som passer menneskesynet best.

Solbriller med grønne glass passer bra ved havet og derfor utmerket for de som driver med vannsport.

Orange glass bør overhodet ikke brukes i solskinn, men passer bedre i overskyet vaer eller tåke da gulfargen øker kontraster.

Gule glass passer bra om det er overskyet eller tåke, men bør ikke brukes ved bilkjøring på solskinnsdager.


Leave a Reply

Your email address will not be published.