Brød med 8 liv – 8 varianter

Når brødet blir tørt velger de fleste å kaste det, men det er mye du kan gjøre med tørt brød. Selv om brødet blir hardt, er det ikke dermed sagt at det ikke egner seg som mat. Magasinet Consumer har gitt brødet åtte bruksmetoder som vi her vil gjengi.

Tekst: Bente Puig

Strøkavring:

For å lage strøkavring av brødet, må brødet være hardt og tørt. Det beste er å la brødet ligge i 4-5 dager på kjøkkenbenken. Enten kan brødet rives, eller så kan man dele det opp i småbiter og kjøre det i food-processoren.

Toast:

Har du igjen brød fra i går som begynner å bli tørt, kan dette fint ristes til frokost-toast. Enten med brødrister eller på spansk vis: i pannen. Det skal da ristes uten olje eller smør. Husk å riste brødet på begge sider. En typisk spansk frokost er ristet brød med olivenolje og salt, og gjerne med revet tomat.

Krutonger:

Man kan også bruke gammelt brød som dekorasjon i enkelte retter. I Spania bruker man det ofte i puréer og supper. Skjær brødet i fine terninger, frittér dem i varm olje i stekepannen. Når dem blir gyllenbrune er dem ferdige, og overflødig olje får renne av. Disse smaker kjempegodt i salater, supper og grønnsakspuréer. Prøve det neste gang du lager tomatsuppe.

Kanapéer eller «entremeses»:

Tørt brød er basis for kanapéer eller det som spanjolene kaller «entremeses». Skjær brødet i tynne skiver, og riste skivene i ovn eller i stekepannen. Når de er ferdig ristet, heller man en tynn stråle olivenolje over før man legger på diverse pålegg som kan være for eksempel spansk skinke og grønn paprika, potetomelett, ensaladilla rusa (russisk salat), chorizo (paprikapølse av svin) etc. Bare fantasien setter grenser.

Flan (pudding):

Når du lager «pose-pudding», heller du tørre brødsmuler i blan-dingen av melk, sukker, egg og pulver-posen. Da får puddingen en god konsistens.

Migas (smuler):

Ja, det er en rett som heter smuler. Denne er typisk spansk sådan, og består av nettopp gamle brødsmuler. Denne tradisjonelle retten er verdt å prøve, for den er bedre enn den kanskje høres ut for. Ha litt olivenolje i stekepannen, stek opp litt finskåret hvitløk sammen med finskåret serranoskinke og chorizo-pølse. Når fettet begynner å sive ut av pølsebitene, tilsettes brødterningene. Demp varmen til medium temperatur. Rør om hele tiden samtidig som du tilsetter litt vann, kjøtt eller grønnsakskraft. Det dannes nå en masse som må røres i konstant, helt til all væske fordufter. Brødet har på nytt blitt til smuler, men med smak fra kraft, skinke og chorizo. Retten serveres varm.

Torrijas (frittert brøddessert):

Torrijas er en dessert. Skjær det tørre brødet i skiver. Skiven dynkes i en blanding av melk, sukker, kanel og vanilje. Brødet skal være gjennomdynket, for så å vende det i mel og til sist pisket egg før det stekes i stekepannen. Torrijas serveres avkjølt.

Hvitløkssuppe eller bacalaosuppe:

Gammelt brød kan brukes til å lage suppe av hvitløk og av bacalao. Frem-gangsmåten er den samme for begge deler. Skjær brødet i tynne skiver og rist det lett i pannen. I en annen panne steker du opp hvitløk, gjerne med litt grønnsaker. Tilsett det ristede brødet i blandingen. Deretter tilsettes kraft (fiskekraft til bacalao-suppe og kjøttkraft til hvitløkssuppe). Det hele skal stå og koke til en jevn masse. Hvis du skal lage bacalaosuppe, tilsettes nå små biter av bacalao i tillegg til at du knekker et egg oppi blandingen. Skal du lage hvitløkssuppe tilsetter du kun et revet hardkokt egg. Retten er nå ferdig til servering.


Leave a Reply

Your email address will not be published.