Børsblikket

For tredje gang på to uker gjør finansministrene i eurosonen et forsøk på å få vedtatt neste låneutbetaling til pengelense Hellas. Klokken tikker ubønnhørlig videre for eurolandet, men vi regner med at eurolandene igjen blir enige om å gi Hellas mer penger. Valget er forsåvidt enkelt. Bryter Hellas sammen, er hele eurosonen i fare, noe de andre landene for enhver pris vil hindre.

Pessimismen råder i Europa, og forbrukertilliten viser nedgang i store land som Tyskland og Italia. Frankrike har siden sist blitt nedgradert av Moodys, men det gå få utslag siden Standard & Poors hadde gjort det samme tidligere. Det er likevel en advarsel de den spanske regjeringen om at noe må gjøres. Det ser ut til at president Hollande har forstått det.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Nå går han inn for skattelettelser for å stimulere økonomien i motsetning til for et halvt år siden, da han ville øke dem. Krigen mellom Israel og Hamas sørget for å øke oljeprisene igjen. Usikkerheten i Midtøsten henger som en klam hånd om oljemarkedet. Opprøret mot Egypts president Mohamed Mursi bidrar ikke positivt på spenningsnivået. I tillegg blir borgerkrigen i Syria ytterligere brutal og ser foreløpig ikke ut til å ha en synlig ende. USA kommer til å passere Saudi-Arabia og bli verdens største oljeprodusent innen 2020, spår Det internasjonale energibyrået. Det kan være med å stabilisere prisene.

Børsene stanger i taket, og for øyeblikket er det lite som tyder på noen julefest. Ang. rentene, tipper Handelsbanken to norske renteøkninger neste år. Men det har de tippet før, uten at noen har applaudert treffsikkerheten. Vi tror ikke Norge kommer til å øke rentedifferansen mot eurosonen ytterligere. Noen renteøkning her er vanskelig å se i nær framtid.
Leave a Reply

Your email address will not be published.