Bodegas Enrique Mendoza – Lokal vingård med internasjonal anerkjennelse
Bodegas Enrique Mendoza kjenner de fleste av oss fra den lokale supern, Carrefour eller også Vinmonopolet i Norge. At vingården ligger i nærmiljøet i Alfaz del Pi, vekker nysgjerrigheten til stadig flere nordmenn. Vi har besøkt gården, og får omvisning av eieren Pepe Mendoza.
Tekst: Bente Puig
Mannen er ikke til å ta feil av i det vi ankommer vingården. Han er den stereotype direktøren vi nordmenn forbinder med vingård, vinstokker og enologi: sofistikert, dannet og casual velkledd. Mannen lyser opp i et stort smil når vi ankommer. Han har akkurat avsluttet et kundemøte med tilhørende vinsmaking blant vinfat og ståltanker. Solen skinner, det lukter vin og aktiviteten ved gården er høy. Noen vasker eikefat, andre frakter dem og noen fyller dem med fermentert most som skal bli til den fineste vin. Det er eik så langt øyet kan se.
Vi er ferdige med innhøstingen, og har nå 1000 fulle eikefat, sier Pepe mens han viser oss Moscatel-stokkene som står like utenfor bodegaen. I tillegg til stokkene i Alfaz, har bodegaen ytterligere over 100 hektar vinstokker i Villena. Pepe er utdannet enolog, og interesserer seg for det vitenskaplige ved jorddyrking. All dyrkingen ved gården er økologisk ved hjelp av naturlige midler.
100% økologisk jordbruk
– Vi driver 100% økologisk jordbruk på den gammeldagse måten. Vi bruker fitoterapi på stokkene, og er tilhengere av at natur hjelper natur. Vi bruker uttrekk av for eksempel kanel og melisse for å bekjempe sykdommer og plagedyr.
Videre forteller han at Moscatel-stokkene utenfor bodegaen brukes til poding av stokker, og at studenter ved universitetet kommer for å studere 16 forskjellige podingsteknikker representert ved disse vinrankene. Her får elevene selv fysisk pode og studere utviklingen. På stokkene henger et lite brunt apparat som brukes til å holde insekter borte.
– Disse små innretningene er fylt med feromoner for å unngå at myggen legger egg på stokkene. Når hanmyggen kommer flyvende, er lukten av feromoner så overveldende at myggen unngår å formere seg. På den måten blir stokkene ikke angrepet, sier Pepe ivrig. Det er tydelig at temaet jordbruk opptar han. Han ramser opp en rekke insekter som er skadelig for stokkene, og forklarer hvordan sprøytemidler har en negativ innvirkning på druene.
– Ved sprøyting tas knekken på skadeinsektene, men også alle andre insekter som faktisk har en positiv funksjon.
Vingården ble bygget av hans far på slutten av 1960-tallet, men da kun for eget bruk. Den komersielle lanseringen av vinene startet ikke før i 1989 med offentlig åpning av vingården. Fra noen hundre flasker i året, er nå produksjonen 350 000 flasker per år. 80% eksporteres til utlandet, deriblant også Norge. Vinene er anerkjent i restaurantbransjen, og Pepe kan fortelle at deres Santa Rosa-vin var på vinkartet til den prestisjefulle restauranten El Bulli i Cataluña. Pepe omtaler Arzak som en gammel kjenning, som nylig besøkte vingården. For de som ikke vet hvem Juan Mari Arzak er, så er det en av Spanias fremste kokker og en av verdens mest premierte sådan, blant annet som Europas beste kokk. Han driver restauranten Arzak i San Sebastián.
Mange nordmenn besøker vingården
Hvert år mottar vingården 20 000 besøkende. Halvparten er spanjoler, og resten er utlendinger hvorav omlag 20% er nordmenn.
– Det er gøy å ha nordmenn på besøk, for de viser så genuin interesse for vin og vinens verden, sier Pepe og smiler av hjertens lyst. Mannen har et smittende godt humør, og vet hva service og imøtekommenhet betyr for de besøkendes velvære. Enoturisme er noe han satser mye på, og en omvisning ved gården består av inngående informasjon om dyrking og vinens prosesser.
– Vi bruker to timer på en omvisning. Jeg vil at de besøkende skal få øynene opp for vin og hva vindyrking går ut på. Vet du for eksempel hvorfor noen fat er små og andre er store?, spør Pepe og avslører svaret før vi får tenkt oss om. – Noen viner krever mye luft, mens andre krever lite luft. I små fat er oksygendannelsen større enn i store fat.
Under omvisningen får vi se det som skal bli toppvinen i vingårdens sortiment. 2000 flasker med monastrell-vin hviler på flaske frem til våren. Da skal Estrecho, årgang 2010, lanseres som en eksklusiv vin i limited edition. Pepe kan fortelle at til én flaske Estrecho kreves det hele ti vinstokker.
Pepe har reist mye for å studere enoturismen i andre land som USA, og har adoptert nyskapende konsepter som for eksempel å fusjonere vin med sjokolade.
– På store vingårder i USA opplevde jeg å få servert entrecote med sjokoladesaus og rødvin. Innovativt og spennende, så jeg la frem forslaget for sjokoladeprodusenten Chocolates Valor om å kombinere vin med sjokolade. De produserte fra før sjokolade med likører og longdrinks, så hvorfor ikke vin? De likte ideen. Jeg ble helt kvalm av sjokolade til slutt, vi prøvde uttallige varianter før vi kom frem til fire gode fusjoner, ler Pepe.
De fire konfektsjokoladene er laget med viner basert på druetypene Dolc, Monastrell, Merlot og Santa Rosa. De fås kjøpt i de fleste supermarkeder i Spania, og i USA. Sjokolade- elskere som i tillegg er glad i vin, vil nyte smaken av disse sjokoladene som er en spennende fusjon mellom to verdener.
LA TREMENDA
La Tremenda, årgang 2009, er en rødvin for kjennere laget på druetypen monastrell. Vinen ble nylig omtalt i New York Times av vin-kritikeren Eric Asimov som beste vin for pengene. Han definerer den som kompleks og velstrukturert med en langvarig smak av mineraler og mørk plommefrukt.
Vinen har en aroma preget av området vi befinner oss i: av skog, mineraler og ville urter. Legg merke til lukten neste gang du går tur i Alicantes skogsterreng, duftene av lavendel, rosmarin og meriam. Snev av denne duften finner du i La Tremenda. Den er kraftig i smak, og langvarig.
Rødfargen er moden og dyp etter å ha ligget på eikefat i 6-8 måneder. Pepe vil ikke klassifisere vinene som Crianza, Reserva og så videre, da lagringstiden varierer fra høst til høst. Vinen passer godt til kjøtt, for eksempel en biff eller entrecote. Stramme oster er også utmerket tilbehør til denne vinen, jo sterkere desto bedre. Om jeg skal anbefale en ost, må det bli «Trocha de Cabras», en kraftig ost laget på råmelk fra geitetypen payoya i Málaga. Både vin og ost er kraftige i smak, og fusjonen gir en smaksopplevelse du helt sikkert vil få lyst til å repetere!
Vinen selges kun i USA, Canada, Brasil og Puerto Rico, men du får selvfølgelig kjøpt den ved vingården Bodegas Enrique Mendoza i Alfaz del Pi.