Best med kontant eller kort i Spania?

I Norge kan man nå betale med kort så å si overalt. Dagligvarekjedene godtar kredittkort som MasterCard og selv små, lokale butikker tilbyr betaling med kort. Vipps, mCash og andre aktører gjør det enkelt for selv et loppemarked å tilby betaling med kort. Med andre ord så er det nesten ingen som bruker kontanter i Norge lenger.

I andre land er det mer vanlig å bruke kontanter for både mindre og større transaksjoner. Dette gjelder selv i land hvor turisme er en viktig inntektskilde. Butikker, små markeder og andre salgssteder har ikke tatt seg råd til å betale avgiftene til kredittkortselskapene eller til betalingsformidlingsselskaper. Derfor må man belage seg på å ha kontanter for hånden, men det er viktig å finne en god balansegang.

Bruk av kontanter i Spania – Spania er et herlig land å besøke, med solfylte strender og små koselige butikker og kafeer. Prisnivået er lavere enn i Norge, og derfor er det ofte småbeløp man skal ut med. Det gjelder derfor å sørge for at du ikke går rundt med store sedler. I tillegg så er det forventet at man tipser både i kafeer, drosjer og andre steder. Da er det viktig å ha mynter og småpenger. Dette betyr ikke at du må ta ut store summer i kontanter før du drar. Sjekk valutakursen og sjekk bankenes råd. Minibanker er lett tilgjengelig i Spania og stort sett så fungerer VISA eller kredittkort. Noen kort og noen banker tar et gebyr for hvert uttak noe som gjør at mange velger å ta ut større summer for å unngå gebyret. Ulempen med dette er at du vil bli et attraktivt mål for lommetyver og svindlere. Det kan derfor være verdt å svelge gebyret og heller ta ut penger ved behov.

Bruk av kort i Spania – Kortbruken i Spania er på vei opp takket være ny teknologi og lavere avgifter knyttet til kortterminaler og lignende. Overraskende mange butikker og små kafeer har nå en eller annen form for kortbetaling, men gjerne kun for kjøp over en viss sum. Kunden får sjelden ekstra gebyrer tilknyttet bruk av kort i vanlige butikker, så kort bør være det første valget hvis man har muligheten.

Kort vil erstatte kontanter, men ikke helt enda – Det er helt klart at kort kommer til å erstatte kontanter i løpet av kort tid. Kredittkort og bankkort er blitt den vanligste betalingsformen både på nett og i butikk enten det er snakk om underholdningstjenester, klær eller varer.

Dette er et ledd i myndighetenes kamp mot hvitvasking og økonomisk kriminalitet. Samtidig er det klart at mange mindre tjenestetilbydere vil slite med å overleve økonomisk grunnet de høye gebyrene som tjenestetilbyderen må betale til kredittkortselskapet ved hver transaksjon.

Derfor er det sannsynlig at i land som Spania så vil det ta lang tid før det blir like naturlig å bruke kort som kontanter. Spesielt vil mange av spesialbutikkene som gjerne har akkurat de små og spesielle gjenstandene turistene elsker vente med å ta inn kortbetaling. Så skal du komme hjem med noe fint å henge på veggen eller i vinduet, så må du belage deg på å ta ut kontanter. Så kombiner kontanter og kort, og vær villig til å betale litt ekstra gebyrer for mange små bankautomat uttak. Da får du den aller beste, tryggeste og rimeligste Spania opplevelsen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *