Besøk hos vinbonden Marcos på bodega i Jalón-fjellet

Sammen med 13 nordmenn var vi på besøk på en vingård og bodega i Jalón-fjellet. Der møtte vi Marcos, bonden, datteren Ica og svigersønnen Pepe. Marcos tok først ut til to vinstokker, en med 9 og en med 6 grener. Han fortalte oss hvordan han jobber for at vinstokken får sakte vokse seg opp til fjorten grener, men uten at den mister kraften til å produsere velsmakende druer.

Tekst/foto: Middelhavetsperle.com

Han pekte på ugresset rundt vinstokkene og sa at ugresset var viktig for å holde fluene vekk fra druene. Så i motsetning til andre sprøytet han ikke mot ugress. Da druene er blitt store som linser (i juni) går han over og fjerner drueklaser han ser det vil bli problemer med. Og når innhøstingen kommer, har han drillet familien i å kaste alle druer som er dårlige.

Leiebil Spania – Garantert billigst
Hotell Spania – Søk etter hotell i Spania
Bolig Spania – Søk etter bolig i Spania

Så bare i å behandle druene bra har Marcos et utgangspunkt bedre enn de fleste andre vinbønder. Hittil har aldri vinen hans blitt skjemt. På tross av han bruker mindre kjemikalier enn de fleste.

Drives gården din økologisk spør noen. Det er umulig, svarer han. Da måtte hele Spania være økologisk. Men jeg prøver. Men jeg kan ikke spørre biene som kommer på druerankene om hvor de kommer fra, sier han og slår ut med armene.

Marcos og gården hans var en stor opplevelse, og jeg vil gjerne dokumentere den grundig. Så hjelp meg og skriv i kommentarfeltet på bloggen eller på Facebook det jeg ikke har fått med. På den måten kan vi alle bidra med å ta vare på det vi opplevde en blåsende lørdag i Jalón, slik at vi i løpet av uka har en komplett historie!

Dette innlegget er levert av bloggen Middelhavetsperle i Villajoyosa.
Leave a Reply

Your email address will not be published.