Beredskap og overvåking

Storebror ser deg! Og han hører deg også! Nå har de i England bestemt at politiet skal ha lov til å overvåke hele befolkningen for å kontrollere de slemme og beskytte de snille. Bra at vi tilhører gruppe 2, sier Jeg! For vi er da snille, – eller?

Tekst: K.J. Hermanrud

Parlamentet i England har nå gitt hovedkvarteret for overvåking tillatelse til å avlytte telefonsamtaler , sjekke sms, e-mails, websites og post! Ifølge Sunday Times ble en slik lov introdusert under Dronning Elizabeths trontale den 9. mai, og nå er den satt ut I livet. Man begynt å bygge de nødvendige installasjoner slik at Staten kan overvåke all kommunikasjon over hele nasjonen. I en pressemelding sier “The Home Office”: Det er viktig at politiet og sikkerhetstjenesten er i stand til å få det de trenger for å undersøke alvorlig kriminalitet og terrorisme slik at de kan beskytte befolkningen.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Tusenvis av e-mails er blitt sendt til myndighetene med sterk kritikk av denne antiterrorloven. Men nå før sommerlekene i London ble loven satt ut i livet. Politiet mener at det er til stor hjelp og presiserer: de som har rent mel i posen har ingenting å frykte.

I Norge har det vært tilløp til en liknende en utvikling. I desember 2010 fikk Stortinget nyss om at NAV drev overvåking uten grenser. De kunne uten å få tillatelse avlytte telefonsamtaler og sjekke e-mails. Èn
ting er å sjekke trygdemisbruk, men de drev en uhemmet overvåking som gikk på personvernet løs. -Det var aldri vår mening å gi Nav rett til å overvåke, sier stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) til NTB. Da Stortinget endret trygdeloven, var poenget å bekjempe trygdemisbruk, mener han. – Det er helt klart at ingen hadde tenkt på det som loven nå blir brukt til. En slik bruk er helt utilsiktet fra Stortingets side, sier Pollestad.

Her har det vært en skikkelig glipp. Opplysninger om telefon- og internettbruk som selv politiet må søke om å få innsyn i, kan saksbehandlere i Nav få utlevert helt uten videre. Høyre mener det er uakseptabelt at Nav skal slik tilgang.

Etter en telefonsamtale som Aktuelt Spania tok til NAV fikk vi ingen klarhet over situasjonen med overvåking. Etter å ha blitt sendt rundt fikk vi beskjed om at slik overvåking ikke finnes… George Orwell beskrev I sin bok 1984 et samfunn med total overvåking. Alle var under oppsikt og Big Brother kontrollerte hele befolkningen. Herfra kommer uttrykket: Storebror ser deg!!

Vi har for lenge siden passert 1984, men med øket vold og terrorisme blir det også stadig mere kontroll og mere overvåking. Mange mener at dette er en farlig utvikling.Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.