Benidorm sirkus en uforglemmelig opplevelse

Klovnestreker og ablegøyer, akrobatikk og krumsprang, alt som skal til for en uforglemmelig kveld på sirkus.

TEKST OG FOTO: BENTE PUIG

I ett år har Benidorm Sirkus levert sirkusopplevelser for store og små. Et stort hvitt sirkustelt står staselig oppspent og byr på spektakulaert show hver søndag klokken 18.00, to timer fullspekket med klovnestreker, akrobatikk, musikk og artistopptredener på høyt plan. Med popcorn og Cola benker vi oss ved tribuner fullsatte med både voksne og barn. Ikke visste vi at sirkus var så populært, men heller et fenomen som vi trodde hørte gamledager til. Erindringer fra barndommens omreisende sirkus dukker frisk opp i minnet. Her mangler kun Knut Dahls karakteristiske stemme og lukten av sagflis og dyr, for Benidorm Sirkus bruker ikke dyr i sitt sirkus, dermed heller ingen sagflis. Ikke er de omreisende heller.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Benidorm Sirkus er en fast installasjon rett bak Benidorm Palace. Direktør Vicent Climent har satset på spektakulær oppsetning med artister, akrobater og klovner, og ønsker ikke dyr i sine oppsetninger. Han har sett mange tragiske sjebner i sirkusverdenen, og synes ikke noe om å utnytte dyr til øvrighetens forlystelse.
– Jeg har sett avmagrede kameler, hygieniske mangler og dårlige sanitæriske forhold, sier sirkusdirektøren og himler med øynene som for å understreke sin avsky.

Showet har startet. Inngangsscenen er en parodi på hva som foregår bak i kulissene på et sirkus. Her får vi se en sirkusdirektørs frustrasjon over gestikulerende italienske kokker og en klovn som ikke gjør annet enn, ja, klovnes treker, mens kostymesyersken tar mål av artister og scenearbeidere gjør klart for kveldens show.

En streetdancer stikker tilfeldig innom med boomblaster, artister slutter seg til og lager et forrykende street show til funky musikktoner. Dette er starten på spektakulære sceneshow uten sidestykke. Førti artister gjør kvelden uforglemmelig. Noen av artistene kommer fra Benidorm Palace sine oppsetninger, mens andre jobber utelukkende ved sirkuset. Sammen med live orkester, sørger en kvinnelig og en mannlig sanger for fantastisk solosang både under og mellom sceneopptredenene.Et sukk går gjennom publikum da den kubanske akrobatgruppen “Phifer” gjør sine krumspring ti meter over scenen. Her er ingen sikkerhetsnett eller liner, så spenningen er stor. Salto mortale får liksom en reell betydning, men direktøren bedyrer at artistene er så trenede at det aldri har skjedd noen alvorlig ulykke ved sirkuset. De fleste av artistene har jobbet så og si hele livet med sirkus. Klovnen Toni Tonito har vokst opp med sirkus og er fjerde generasjons sirkusartist. I tillegg til klovnestreker gjør han akrobatikk. Han er kjent innen sirkusverdenen, og har høstet premier for sin lange innsats som sirkusartist. Han har jobbet ved flere internasjonale sirkus. Blant annet har han turnert mye i Skandinavia.
– I 1993 jobbet jeg med Merano, og Knut Dahl, sier Toni Tonito og minnes midnattsolen ved Oslofjorden.
– Det var den gang jeg var ung og frank. Jeg husker at vi kom ut fradiskoteket, og solen sto fortsatt på himmelen midt på natten, det var litt spesielt.

Som fjerde generasjons sirkusartist jobber nå Toni Tonito med å utdanne femte generasjon. Sønnene hans går i skole ved sirkuset, og har pappa som lærer. Med tiden ønsker de å starte profesjonell sirkusskole ved Benidorm Sirkus, og Toni Tonito er en selvskreven instruktør i tillegg til andre profesjonelle sirkusartister som vil føre sin kunnskap videre. Alltid hatt lyst til å bli klovn eller akrobat? Nå har du sjansen!
– Ha det bra, sier Toni Tonito på norsk. Et og annet norsk uttrykk har festet seg hos den sympatiske klovnen, som ønsker oss hjertlig velkommen tilbake, enten det er som elev eller tilskuer.


Leave a Reply

Your email address will not be published.