Bellver borgen – Full utsikt fra Bellverskogen
I den majorkinske hovedstaden finner vi Bellver-borgen midt i skogen med samme navn. Den runde borgen er fra 1300 tallet, og er i dag en turistattraksjon og kulturskatt.
TEKST OG FOTO: BENTE PUIG
Vi tar bussen fra Plaza de España og går av i Gomila, en bydel kjent for “heavy” uteliv. På dagtid er det freden som råder i den lille bydelen. Engelske barer ligger side om side med diskoteket, spisesteder og utesteder for homofile. Men det er altså middelalderborgen Bellver vi er kommet for å se. Vi må gå det siste stykket opp til borgen, gjennom trange gater med gamle byhus. Selve borgen ligger på 122 meters høyde midt blant Bellverskogens furutrær.
Trenger du leiebil? Garantert billigst
Vi går inn porten til området. Nedenfor borgen venter trappetrinn i hundretalls. Det viser seg på vei opp at dette bare var begynnelsen, for rundt hver sving starter en helt ny trapp med enda flere trappetrinn. Midtveis begynner vi å angre litt på at vi ikke tok turistbussen som stopper rett utenfor borgen. Men vi fant fort ut at oppstigningen var verdt hvert eneste tilbakelagte trappetrinn og hver eneste av de tolv euroene spart på å ikke ta den røde dobbeltdekkeren opp.
Borgen er vakker, vel bevart og utsikten fenomenal. Herfra ser man hvor stor Palma by egentlig er, og hvor ruvende katedralen er i bybildet. Vi ser hele bukten fra Illetes i øst til Cap Blanc i syd. På bakkeplan finner vi alabaststatuer i helfigur, samt en brønn midt på plassen som viser at det finnes vannreservoir under borgen. I etasjen over finnes en balkong som omkranser borgens midtpunkt. Her er også utstilt gamle gjenstander fra kokekar til figurer og våpenrester.
Museet befinner seg i den som var det gamle kjøkkenet. Her får man også en liten innføring av Palmas historie. Fra borgens øverste plan, som er for takterrasse å regne, har man full utsikt over bukten og bakenforliggende fjell. Bellverborgen ble bygget som kongebolig på 1300 tallet for Kong Jaime III av Mallorca. Dette er den eneste borgen i Spania som er helt rund. De fire tårnene er også runde. Det var arkitekten Pere Salvá som tegnet borgen. Han arbeidet for kongen i Almudaina-palasset ved katedralen i Palma.
Mesteparten av stenen som er brukt til byggingen er tatt fra fjellskråningen nedenfor borgen, noe som har gjort at borgen i dag bærer store sprekker. På
midten av 1300 tallet ble borgen tatt i bruk som fengsel under Dronning Violante, Prinsesse Isabel og Prins Jaime, etter Kong Jaime III´s død ved slaget i Llucmayor i 1349.
Så sent som i 1936 ble borgen fortsatt brukt som fengsel. Dette samme året ble 800 republikanske fanger sperret inne her. Det var disse fangene som bygget veien opp til borgen, slik vi ser den i dag. Blant fangene var politikeren Alexandre Jaume og daværende ordfører Emili Darder. Begge ble i ettertid henrettet.