Bedre integrasjon i la Nucia

Noe om utlendingers liv i Spania og et forsøk i la Nucia på å få utlendingene med på det spanske laget. I Alicanteprovinsen, og særlig her på Costa Blanca, bor det flere utlendinger enn på noen annen plass i Spania.

AV: K.J. HERMANRUD

Vi treffer Bart Gommans på kirkeplassen og over en kopp kaffe forteller denne ivrige hollender´n om jobben sin som Concejal de Residentes Extranjeros i la Nucia. Det er ikke mange pueblo´s som har opprettet en slik stilling, men det er tydelig at den er blitt satt pris på! “Det er tydelig at folk liker det vi gjør,” sier Bart. “På ti år er folketallet fordoblet her og en stor del av beboerne er utlendinger. Vi har i dag folk fra en rekke land boende i Pueblo´n, “ sier han. “Og i de siste årene har mange skandinaver flyttet inn i urbanisasjonen Buena Vista. Borgermesteren, Bernabé Cano har gjort mye for at folk skal trives i la Nucia, og selv nå i krisetider bygger vi nye fasiliteter og forbedrer pueblo´n. Dette er med på å gi livskvalitet.”

I la Nucia bor det folk fra 30 land. Her finner du 63 nasjoner og 42% av befolkningen er utlendinger! Bart Gommans fra kommunen har gjort et kjempearbeid for at innflytterne skal få et bedre liv. Han jobber med Alicante-regjeringen (Diputación), for å få til et bedre samarbeid og for å gjøre integreringen av utlendingene i la Nucia ennå mere effektiv. Men idag er det ikke lett med tomme kommunekasser! “Nå er det litt av et slit,” smiler Bart. “Men vi får det til! Vi tilbyr spansk-kurs, utflukter, kulturelle innslag, internasjonale utstillinger og forskjellige informasjonsmøter”, forteller han til Aktuelt Spania. “Den nye oppslagstavlen på internet med informa-sjon på fem-5(!) språk har vært meget populær. Likeledes nyhetsbrevet, også på fem språk, som du kan bestille over internet: www.boletin@lanucia.es Her finner du et oppkomme av informasjon om alt som rører seg av interesse i kommunen, forteller den stolte rådmannen.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

“Vårt mål er at våre utenlandske naboer skal føle seg hjemme i la Nucia og at de skal kjenne seg trygge her i pueblo´n”, og det arbeider Bart Gommans videre med. Han går i jobben sin inn for å gi utlendingene opplevelser som de kan ha nytte av i hverdagen. For noen uker siden tok han en gruppe nordmenn med på besøk i den nye politistasjonen i la Nucia. Likeledes kom en norsk lege og holdt foredrag i rådhuset om hjertesykdommer og forebyggende tiltak. “Til våren har vi planlagt en tur med guide på engelsk og norsk for at våre utenlandske naboer skal få se hvor fin gamlebyen i la Nucia er, forteller Bart.“ Og til høsten er det planlagt en stor internasjonal fest hvor alle byens nasjoner vil bidra med ting fra sin egen kultur.”

Fordi Bart Gommans selv er utlending har han kanskje en bedre forståelse når det gjelder å jobbe med de utenlandske beboerne i kommunen og kan snakke med dem på deres eget språk. Det er iallfall et faktum at denne rådmannen for utlendinger er mektig populær, noe han merker hver dag! Vil du ta kontakt med ham så ring 96 687 5410, – Concejal de Residentes Extranjeros, Calle Barbados 1. la Nucia. Aktuelt Spania vet hvor viktig det er å få innflytterne med på laget og ønsker Bart Gommans lykke til med jobben!


Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania nr.2 2013


Leave a Reply

Your email address will not be published.