Bedre balanse med vin

Overskriften høres ut som en motstridning, men forskere ved Duquesne universitetet i Pittsburgh (USA) har oppdag¬et «mirakel-molekylet» i rød¬vinen som kan være nøkkelen til behandling av svimmelhet hos eldre.

Tekst: Bente Puig

Molekylet heter resveratrol, og er en antioksy¬dant man med sikkerhet vet har god effekt på betennelser, kolesterol, hjerte og flere typer kreft. For å kartlegge om molekylet gså har effekt på balansen, ble rotter foret med en diett basert på resve¬ratrol i åtte uker. Balansen til rottene ble periodevis testet ved å la dem balansere på en tynn trå. Til og begynne med så man at de eldste rot¬tene hadde problemer med å krysse tråden. Men etter fire uker begynte de eldre rottene å gjøre like få feilsteg som de unge rottene.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Selv om det er uklart hvordan resveratrol fungerer i menneskekroppen, fikk forskergruppen en viss formening da de utsatte nev¬roceller for dopamin, som i store mengder kan forårsake celledød. De nevronene som ble behandlet med resveratrol før de ble utsatt for dopamin, overlevde. Til tross for de gode resultatene innrømmer forskergruppen av det finnes ulemper ved resveratrol. For eksempel så tar ikke krop¬pen så lett opp resveratrol. En person på 68 kilo må drikke 4 liter rødvin om dagen for å få i seg nok resveratrol til at det kan gi effekt. Dermed går nok vinningen opp i spinnin¬gen hva balansen angår. For¬skergruppen jobber nå med å utvikle kjemisk resveratrol


Leave a Reply

Your email address will not be published.