Bárcenas & Co

Saken til Bárcenas i Spania fortsetter, selv om han er på frifot, med forbud om å forlate landet. Som kjent fikk El País tidligere i år tak i papirene til PPs tidligere økonomisjef. Økonomisjefen har i alle år ført nøye regnskap for PP. El País offentliggjorde disse papirene, til PPs store fortvilelse.

Tekst: Nina Victoria Berg

Og nettopp disse papirene er nå det viktigste beviset for PPs største korrupsjonsskandale gjennom tidene. El País fortsetter sin gravende journalistikk, og har til stadighet bedt PP om å få innsyn i deres regnskaper, noe PP ikke tillater. PP bedyrer stadig at de er mer åpne, og Rajoy fortsetter å nekte for at Bárcenas’ nedtegninger av svarte penger er riktig.

Det største problemet til partiet er at det ser ut til at det er store forskjeller i papirene til Bárcenas og partiets egne regnskaper. El País fortsetter med sine undersøkelser, og intervjuer flere av PPs medlemmer. Ettersom flere av medlemmene begynner å forstå alvoret i saken, er det flere som har valgt å fortelle at de selv har fått slike penger. Ett av partimedlemmene, Garcia, sier han har mottatt et lån på EUR 30.000. Et annet medlem, Nasarre, sier han har fått to donasjoner fra partiet på tilsammen EUR 70.000, noe nestleder Maria Dolores Espedal sier er helt vanlig i alle ”firmaer”.

Leiebil Spania – Garantert billigst

Problemet er bare at ingen av disse pengene er oppgitt til skattemyndighetene, og det er med bakgrunn i dette at skatteetaten har tatt ut tiltale mot partiet. Dommer Ruz, som er hovedansvarlig for denne saken, sier at han kommer til å forhøre flere av PPs partimedlemmer under ed. Ikke bare i Madrid, men rundt om i hele Spania, der de har lederverv i flere kommuner. Det er enda ikke offentliggjort, men vi leter etter flere uregelmessigheter i regnskapet.

Slik fortsetter saken, og den 20. mai foretok dommer Ruz avhør av selveste ”stortingspresidenten”, og vil fortsette sine avhør om han så selv må dra til stortinget for å gjøre det. Flere journalister mener at nøkkelen til alle disse skandalene ligger i de store firmaene som hele tiden ”donerer ” penger til partiansatte for selv å få fordeler. Det har vi jo sett til det ekstreme i byggebransjen, der de har fått byggetillatelser på eiendommer som aldri skulle ha vært utbygget. Som for eksempel i Marbella, der flere hundre personer allerede er fengslet etter dom. Den mest kjente er entreprenørene Roca, hvis kone har stått for hele planleggingen.

Et annet firma som nå er i søkelyset er event-selskapet til Correa, en god venn av svigersønnen til tidligere president Aznar. Det rulles nå opp at dette event-selskapet var med på å betale en regning på over EUR 32.000 for lyssetting etc i bryllupet mellom Aznars datter og Alejandro Agag. Bryllupet ble holdt i 2002, og mer enn halvparten gjestene er innkalt til avhør hos dommer Ruz i Gurtel-saken i Valencia. Aznars kone Ana Botella har brukt dette event-selskapet til flere arrangementer for PP. Blant annet til Pavebesøket, hvor selskapet, sammen med presidenten, fikk inn mer enn EUR 200.000. Hun himlet med øynene da hun ble konfrontert med saken 21. mai, og sa at en er uskyldig til det motsatte er bevist.

Rajoy brøt tvert med dette eventselskapet straks han kom til makten i 2004, men PP Valencia og PP Madrid har fortsatt dette samarbeidet frem til nå. Journalistene mener at alle disse firmaene også må legges under lupen, og få sine regnskaper undersøkt. Dette gjelder også alle partimedlemmene rundt om i landet. Så får vi bare se hvor tøffe dommerne
til slutt blir i sine avhør, og hvilke krav som stilles i forhold til hvem som skal avhøres. Svarene ligger i dommernes hender, og mange av disse står dessverre også på PPs ”lønningslister”. Så ting vil nok ta tid, men ingenting
er UMULIG. Og det er TID for forandring, fordi Spanias befolkning holder på å våkne, og folket vil på ingen måte finne seg i dette lenger. For hver dag kommer flere opplysninger opp i dagen og journalistene gir seg heller ikke.

Trenger du leiebil? Garantert billigst
Leave a Reply

Your email address will not be published.