Barcelona og Madrid blant verdens mest gjestfrie byer

Storbyene Barcelona og Madrid i Spania, har i en nylig kåring blitt rangert som en av verdens mest gjestfrie byer. Over 15000 journalister og eksperter har svart på en spørreundersøkelse hvor de rangerte hver by, som de har besøkt, etter hvor hvor gjestfri den er.

Det er booking giganten Travelbird.no som spesialiserer seg på pakkereiser, som står bak kåringen. Resultatene bygger på data om de 500 fremste turistdestinasjonene fra Verdens turismeorganisasjon (UNWTO). Dataene ble analysert på faktorer som får reisende til å føle seg hjemme:

 • Hvor innbydende ankomstplassen er (flyplass, togstasjon etc.)
 • Engelskferdigheter
 • Lokalbefolkningens lykkenivå
 • Tilbøyelighet til å huse turister i eget hjem.

 • I tillegg foretok Travelbird en spørreundersøkelse hvor de spurte over 15000 reiselivsjournalister hvor gjestfri de mente hver by var, basert på deres personlige erfaringer. Deretter ble en formel brukt som beregner masseturisme i hver destinasjon, for å komme frem til de 100 finalistene. Undersøkelsen fremhever nøye utvalgte populære byer for å gi et internasjonalt overblikk. Dette betyr at det er mange gjestfrie byer som ikke er med i undersøkelsen.

  Du kan lese mer om kriterier for kåringen, og se oversikten over de 100 mest gjestfrie byene i verden på Travelbird.no

  Masseturisme et voksende problem

  “Som en aksjonær i reisens fremtid, er TravelBird ansvarlig for å konfrontere det voksende problemet masseturisme”, sier Steven Klooster, administrerende direktør i TravelBird. “Vi utførte studien som det første steget mot en mer bærekraftig fremtid. Det er en oppfordring til samarbeid mellom oss, andre turistoperatører, innbyggere og lokale myndigheter i de områdene som er størst utsatt for masseturisme. Vi tror turisme kan ha en positiv drivkraft i lokalsamfunnene. Med felles forståelse for problemene vi står overfor, innovativ tenkning og fornuftig lovgiving, kan vi beskytte og ivareta lokalsamfunnene for fremtiden.”

  CashBackCard TIPS: Visste du at du kan få Cashback på alt av kostnader på reise, opphold og aktiviteter i hele Spania? Med fordelskortet og Appen Cashback, får du penger igjen av det du bruker på blant annet fly, hotell, leiebil, flyplasstransport, bolig, restauranter, shopping, fornøyelsesparker, og mye annet. Fordelskortet er gratis, og er en del av verdens største shopping program, og kan brukes i over 47 land i hele verden. Les mer om Gratis Fordelskort i Spania

  Barcelona og Madrid sliter

  Ikke overraskende kom Spanias hovedstad Madrid og turistgiganten Barcelona med i kåringen. Men selv om de to storbyene kom langt ned på listen over de mest gjestfrie byene i verden som nummer 42 og 73, betyr ikke det at byene ikke er gjestfrie. Madrid og Barcelona er derimot hardt rammet av masseturisme, og dette har blitt et betydelig problem.

  Så sent som i oktober i fjor kom det i en meningsmåling fram at innbyggerne i Barcelona anser den stadig økende tilstrømmingen av turister som byens nest største problem. Bare arbeidsløshet ble rangert som verre. Byen med 1,6 millioner innbyggere hadde i fjor et estimert turistbesøk på 32 millioner mennesker. Riktignok anslås det at halvparten av disse var i byen på dagsbesøk, men pågangen av tilreisende er likevel så voldsomt at stadig flere fastboende anser det som et stort problem.

  Madrid er også en av verdens mest besøkte byer, og er rangert som den tredje største byen i EU. Selv om Madrid på langt nær har like mange turister som besøker byen som “lillebror” Barcelona, er turisme også her blitt et stort problem.

  Flere og flere bolig blir forvandlet til sporadisk innkvartering, og tvinger langtidsboende ut i forstedene da de plutselig blir priset ut av eget hjem. Leieprisene i Madrid rammer historiske høyder: på bare ett år har de økt med 14,6%, ifølge Spanias Bank. Leie en leilighet i sentrum av byen koster nå et gjennomsnitt på € 16,9 per kvadratmeter i måneden.

  I løpet av de siste tiårene har Madrid sentrum mistet 10% av befolkningen, mens de to siste årene har antall turistboliger vokst med 50% (fra 4000 boliger til over 6000), ifølge en studie av Madrid Higher Technical School of Engineering.

  Bruk sjemaet under for å sammenligne priser fra leiebilselskapene i Spania. Garantert beste pris!
  Takk for at du deler