Bar spansk hverdagskultur

Den spanske baren har en helt sentral rolle i spansk hverdagsliv. Intet land har så mange barer som Spania. Selv der Jesus glemte hatten sin (spansk uttrykk for øde sted) finnes det opptil flere barer. Baren er og forblir tradisjon og kultur.

TEKST: BENTE PUIG

Nordmenn har ofte en litt misoppfattet forståelse av ordet bar. For mange er det å gå på bar forbundet med fy og skam, et sted hvor kun veldig tørste folk går. Men i Spania er det annerledes, det er tradisjon og et viktig element i spanjolenes hverdag.

Enkelte barer er fortsatt veldig mannsdominerte i Spania, men i det store og det hele er dette i ferd med å endres. Likestilling har gjort sitt inntog også i Spania. Ja, idag kan selv gamlemor, som før aldri satte sine ben i en bar, ta seg en kaffetår i baren, sladre med venninner og nyte barmiljøet.

Mange barer er riktignok ganske så mannspreget, og arbeidere godt representert. Dette gjelder særlig de barer som serverer dagens meny, et rimelig alternativ for de mange bygingsarbeidere som spiser lunsj ute hver dag. Øl eller vin til maten er en selvfølge.

Ellers kan en bar i Spania være så mangt, og fungere som en fellesbetegnelse på mange rare kombinasjoner som bar/butikk til mere “normale” kombinasjoner som bar/restaurant. Går man på den lokale baren en søndag formiddag vil man se at det å gå på bar er en “familieutflukt”. Her er både barnebarn og besteforeldre godt representert, enten for å spise frokost eller for å “tomar algo” (spansk uttrykk for å ta seg noe å spise eller drikke). Noen spiller til og med på lokalets enarmede banditt uten å bli sett på som syk (spillegal) av den grunn, men dette er en mannsting. Du ser aldri en dame dra i spaken.

I motsetning til i Norge der formålet med barbesøk er å sløve alle sanser til en ser dobbelt, er formålet for en spanjol å ha det sosialt og hyggelig. Visst kan man se spanske bargjester i “god form”, men hensikten er å slå av en prat, møte naboer eller få nye venner.

Selv i spanjolenes “skål” ligger lykke og sunnhet. “Salud”, sier spanjolen og det betyr intet ringere enn helse, helse i hver dråpe, helse i sinn, helse i sjel.
Leave a Reply

Your email address will not be published.