Balansekunst

Når folk spør hva jeg driver med så sier jeg at jeg jobber med restaurering og rehabilitering av hus. Folkelige hus.

Jeg bidrar blant annet til ny innvendig struktur, flytting av innvendige vegger, utvidelse av rammeverk, utskiftning av råtne planker, nye farger, nytt eller resirkulert interiør. Folk får restaurert huset sitt og nøkler til sine nye rom… i seg selv. Dette gir nye perspektiver og muligheter i streben etter ’det gode liv’. Kanskje vi har løst en gåte, kanskje det gode liv egentlig er å være i stand til å skape den gode indre tilstand hos deg selv? Livet er en kunst! En vanskelig balansekunst.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Enig? Hva vil det si å ha balanse i livet? Ikke for mye og ikke for lite? Eller som Odin kalte det, ”den gylne middelvei ”? Balansekunst for meg er å ha en god indre tilstand. I både kropp og topp. En gang for alle? Nei. Ferskvare? Ja. Og de som er interessert kan begynne å jobbe NÅ! Denne artikkelserien skal nettopp handle om balansekunst. Med andre ord, om hva stress er, og hvordan vi best håndterer disse belastningene. Er du opptatt av dette? Tror du at bedre balanse og mindre stress i livet vil ha noen betydning for din livskvalitet? Det har en stor betydning for meg, i alle fall! Jeg er fysioterapeut og kommunikolog, og for meg er det en perfekt kombinasjon. Jeg jobber med menneskelig kommunikasjon og forandring i både kropp og topp.

En pasient hadde fått noen behandlinger hos meg pga nakkesmerter og hodepine. Jeg spurte hvordan hun hadde det nå og
hun svarte;” Jo takk, jeg har det helt fint”, svarte hun. Samtidig tok hun seg til nakken og tilføyde, ”men nakken er jo vond da….går liksom ikke vekk det. Trodde jeg skulle bli bra etter noen behandlinger, jeg”, sa hun. Senere snakket vi mye, og det viste seg at pasienten hadde noen ubalanser i livet sitt. Disse handlet ikke om at det var stress på jobben, eller en vanskelig eller hektisk livssituasjon. Nei, i bunn og grunn handlet det om hvordan hun relaterte seg til andre, hvordan hun kommuniserte med seg selv og andre, om hennes verdier og holdninger, om lav selvfølelse og mye mer. Det var altså de psykologiske faktorene som gjorde at hun (og hennes ledd og muskler) var ute av balanse slik at kroppen ble vond. Livet setter seg i kroppen dersom man ikke trener balansekunst. Et klassisk eksempel egentlig.

Det har vært vanlig å tro at plagene i kroppen skal forsvinne etter noen behandlinger, uten å tenke på endringer på det psykologiske plan. Vi vet bedre nå! Heldigvis! Vi tenker helhetlig nå. Og så gjelder det å gjøre mer enn å tenke.. Noen har ikke vondt i kroppen, men i tankene, eller i hjertet. Ting fungerer dårlig uten at man vet hvorfor.

Eller man vet hvorfor men ikke hvordan man skal takle det. Og hvordan skal man forholde seg til dette? Hvor skal man begynne? Jo, man begynner i den brennende enden, slukker brannen og prøver å justere og reparere så godt man kan. Noen begynner på yoga, andre på behandlinger, andre går i parterapi osv. Fint hver for seg, og så må man ikke glemme helheten, at kroppen og toppen fungerer som en helhet. Det hjelper ikke å reparere en skjev dørkarm hvis huset siger
og husets grunnmur trengs å jekkes opp. Vi trenger en oversikt over hva det er som gir oss mennesker plager og ubalanser. Vi trenger å se livet i et helhetlig perspektiv, et metaperspektiv. Og så trenger vi en ryddig verktøykasse. Stille ut alle verktøyene så vi kan se dem tydelig og vite at de er mine verktøy. Deretter kan vi ta ett og ett verktøy og øve oss!

Det er dette jeg inviterer dere til å lese om i denne serien. Jeg tilbyr dere noen store knagger, noen gjenkjennelige begreper og noen fine øvelser som, når de er blitt integrert i både kropp og topp, forvandles til livsviktige nøkler. Nøkler til livets balansekunst! Gleder meg til å treffe dere igjen i neste utgave av Aktuelt Spania!


Denne artikkelen er tidligere publisert i Aktuelt Spania i 2012.


Leave a Reply

Your email address will not be published.