Bake uten gluten

Vi har stadig flere rundt oss som har intoleranse mot mel og gluten. Da kan det være godt å være forberedt. Dessuten så er disse kakene så gode så hvorfor ikke servere det til alle gjestene like godt. Det hyggeligste for alle er jo at alle kan nyte de samme kakene! Dessuten så er det inge av disse kakene som tar mye tid å lage. Den største forberedelsen er å kjøpe inn det du trenger. Du kan også lage noe av dem dagen før servering.

Tekst: Tine Merete Sandboe

Pavlova med vaniljekrem og bær
Denne kaken skjerper alle sanser! Den ser ut som et kunstverk og smaker himmelsk.
4 eggehviter
½ ts bakepulver
3 dl sukker
Vaniljekrem:
1 vaniljestang
3 dl helmelk
3 eggeplommer
3 ss maisenna

Pynt:
Friske bær

Pisk eggehvitene stive. Bland bakepulver og sukker og pisk dette inn i eggehvitene. Ha marengsen i en form kledd med bakepapir (ca. 24 cm).
Stek først i 10 minutter ved 175 grader, deretter 150 grader i ca. 50 minutter. Lag vaniljekremen ved å ta frøene fra vaniljestangen og bland med eggeplommer, maisenna og sukker, i en kjele. Rør mens du tilsetter melk og fløte. Varm opp forsiktig til kokepunktet slik at kremen tykner. Rør godt slik at kremen ikke brenner. Sett kjelen i litt kaldt vann med en gang den er ferdig. Da avkjøles den hurtig og kan helles over kaken og pyntes med friske bær eller frukt, eventuelt med skivede mandler

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Gulrotkake
Her har du en saftig og meget god gulrotkake som holder seg flere dager i kjøleskap om du pakker den inn i plast eller oppbevarer i tett kakeboks.4 eggeplommer
200 gram sukker
250 gram gulrot, revet
125 gram mandler, malt
125 gram hasselnøtter, malt
50 gram potetmel
1 sitron skallet, revet
4 eggehviter

Visp eggeplommer og sukker til eggedosis. Bland alt inn i eggedosisen, og bland tilslutt inn den stivpiskete eggehviten. Ha røren i en form 26 -28 cm. Stek kaken 160 grader i ca. 45 minutter.

Nøttekake med herlig karamellglasur
Dette er en favoritt på kakebordet. Søt og god som den er vil den være den virkelig store kaken. Ganske sikkert favoritten for de som elsker søtt. Kan oppbevares inntil et par dager etterpå i kjøleskap.Nøttebunn:
150 gram hasselnøttkjerner (eller mandler), malt
1 ½ dl sukker
5 eggehviter

Karamellglasur:
1 dl kremfløte
1 dl husholdningsfløte
1 dl sukker
½ dl mørk sirup

Topping:
3 dl kremfløte
2 ss sukker
Kakao, eller revet sjokolade

Lag bunnen ved å male nøttene og blande dem med sukkeret. Stivpiske eggehvitene og bland dem forsiktig inn i alt det tørre. Fyll røren i en smurt og strødd kakeform på ca 24 cm. Stekes ved 175 grader i ca. 40 minutter. Avkjøles på rist. Lag glasuren ved å koke sammen fløten, sukker og sirup. La sausen koke forsiktig uten lokk til den stivner noe. De tykner videre etter avkjøling. Bre den helt kalde sausen over kaken og sett den kjølig noen timer, eller gjerne natten over. Ha den stivpiskete kremfløten over kaken like før servering og dryss over revet sjokolade eller kakao.Denne artikkelen er tidligere publisert i Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.