Bær for god smak og bedre helse
Vi spiser bær i dag fordi de er utrolig gode på smak. At de i tillegg er supersunne merker vi ved at bærene gir oss energi og lyst til å spise dem igjen. Vi putter bær i frokostblandinger, i kaker og paier, i desserter, supper og ikke minst i smoothies og vi spiser bær som de er. Vi spiser bærene friske, tørkete eller frosne. De fleste steder har vi i dag tilgang på friske bær mesteparten av året.
Tekst: Tine Merete Sandboe
HVA ER BÆR?
Bær kaller vi vanligvis små spiselig frukter som inneholder flere frø. Disse små fruktene er oftest søte og saftige. Fargen som oftest skiller bær fra resten av naturen er for at dyrene skal spise bærene og med det spre frøene. Dyrene går over større områder som gjør at det er en effektiv måte å spre plantene over større områder.
Trenger du leiebil? Garantert billigst
Botanisk sett er bær en frukttype. I botanikken er bringebær ikke bær, men en sammensatt stenfrukt. Bjørnebær karakteriseres som en hjelpefrukt fordi blomsterbunnen følger bæret. Det samme gjelder jordbær da selve bæret er blomsterbunnen hvor de små nøttene er spredd utover. Kirsebær kalles stenfrukt fordi frøet er omgitt av en hard indre del og så en saftfull ytre del. Eksempler på bær i botanisk sammenheng er tomat, banan, agurk, appelsin, druer, kumquat og avokado.
Men vi forsetter å bruke betegnelsen bær på de små søte herlige fristelsene. Så får botanikerne kalle dem hva de vil.
HVORDAN PÅVIRKER BÆR KROPPEN OG HELSEN?
Tidligere sanket vi bær gjennom sommer og høst for å ha gjennom hele vinteren. Våre besteforeldre laget likør eller hermetiserte blant annet kirsebær. De spiste disse og hadde tro på at bærene lindret blant annet betennelser. Nå kan vi si at de hadde rett da forskningen har vist at kirsebærene har egenskaper som ligner noen betennelsesdempende medisiner, men de er helt uten bivirkninger. Bær er noe av det sunneste naturen byr på. I tillegg inneholder de flere bær vitaminer og flere antioksidanter enn både grønnsaker og frukt.
Bær for hukommelsen
Blåbær inneholder mye av antioksydantet antocyaniner som er fargestoffet. Forskning viser at blåbær har en gunstig effekt på hjerne. Mange ulike studier viser at blåbær kan bedre både de kognitive evnene og hukommelsen. Studier viser også at vi oppnår bedre koordinasjon mellom synet og motorikken.
Bær for å drepe bakterier
Blåbær, multer, bringebær, jordbær og tranebær har alle antibakterielle effekter mot bakterier som Salmonella og Staphylococcus. Årsaken er komplekse fenoliske forbindelser som kalles ellagitanniner. Multer og bringebær har spesielt høye konsentrasjoner av disse stoffene i følge en studie som er publisert i Biomedical Life Science.
Bær for å hemme kreftceller
Multer, bringebær, jordbær og bjørnebær er bær fra Rubus-slekten. Disse har stoffer i seg som har god effekt på kreftceller. De inneholder ellaginsyre som er en type antioksidanter i gruppen polyfenoler. De har i cellestudier vist seg å ha en antikrefteffekt. Multer har noe mer av ellaginsyren, men alle bær av denne slekten har mye ellaginsyre og kan derfor forebygge utviklingen av kreft.
Bær for å rense blodet
Forskning viser at bær renser blodet for fett. Fettmolekylene kan sees i blodprøver like etter at man har spist fet mat. Ved inntak av bær synker dette nivået av fettmolekyler. Forsøk gjort ved James Hutton Institute i Skottland viser bær kan hemme enzymer som spalter opp fett, og dermed føre til at fettet vi spiser ikke blir tatt i kroppen, men går rett gjennom. Det er slik en del slankepiller virker, men bær er da helt uten bivirkninger. Den slankende effekten gjelder særlig bær av Rubus-slekten, jordbær, bringebær, multer og bjørnebær.
Bær med antioksidanter
De kraftigste antioksidantene finner vi oftest i sterke kraftige farger. Bær er fulle av slike fargestoffer og derfor noe av det du kan spise som inneholder mest antioksidanter. Når cellene i kroppen din forbrenner næring til energi dannes et biprodukt og det er frie radiakaler. De frie radikalene angriper cellene ved å oksidere dem. Blir det for mange av dem kan de på denne måten skade arvestoffet i cellene og på denne måten forårsake kreft. Antioksidantene oksyderer selv og nøytraliserer med det de frie radikalene slik at kroppens molekyler slipper unna og beskyttes.
Å spise mye bær er derfor en meget god måte å tilføre kroppen viktige antioksidanter som bidrar til å styrke kroppens immunforsvar.
Denne artikkelen har tidligere blitt publisert i Aktuelt Spania 2012