Asle Anfinnsen fant lykken i kunstnerbyen Altea

Ukonvensjonell, egenrådig, antifascist. Adjektivene som beskriver den unge kunstneren er mange. I bohemstaden Altea føler Asle Anfinnsen seg hjemme, her finner han inspirasjon til kunstnerisk utfoldelse.

TEKST OG FOTO: BENTE PUIG

Asle Anfi nnsen (29 år) fra Askim i Østfold har alltid hatt talent for form og farge, og vunnet mange tegnekonkurranser, men tenkte aldri på seg selv som kunstner. ”Asle Anfinnsen har slett ingen planer om å bli bildende kunstner når han blir stor. Men tegne det kan gutten”, sto det å lese i lokalavisen da Asle som ti-åring vant tegnekonkurranse i hjembygda. På spørsmål om når han begynte å betrakte seg som kunstner, blir han betenkningsfull.
– Når begynte jeg å kalle meg kunstner, undrer Asle og kan ikke gi noe godt svar på det. Han mener dog at ordet ”kunst” er et misoppfattet begrep.
– Jeg mener folk flest har en feil oppfatning av begrepet, at det oppfattes som noe elitistisk og uoppnåelig, at det forbindes med en viss type mennesker. Men kunst er overalt man beveger seg, blant annet på vegger, i form av dans, i musikk og i mat.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Asle referer til en samtale han overhørte på bussen hjemme i Norge:
– En kvinnelig passasjer satt og snakket med bussjåføren om løst og fast. Han spurte henne hva hun synes om kunst, hvorpå hun svarte at ”nei, fysj, det er ikke noe for meg”. Bare minutter tidligere hadde hun rost en Munchplakat opp i skyene, og kommentert den fine musikken på radioen. Det bare understreker uvitenheten og feiloppfatningen av begrepet
”kunst”, sier Asle.

Det var på pilgrimsferd til Santiago de Compostela at jeg tenkte at nok er nok. Her fikk jeg tid til å reflektere og fant ut at dette var veien jeg ville gå. Da bestemte jeg meg for å reise til Barcelona. Jeg leide plass på kollektiv, usett, 350 euro per måned, en seng, et skap, oppsummerer Asle og minnes sitt ”studieår” i verdensmetropolen han stadig vender tilbake til.
– Jeg var med på å åpne et galleri ved Plaza George Orwells og mye av det jeg har gjort henger på vegger rundt i gatene i favoritt-distriktet. Asle tilbringer deler av året i Barcelona, men ønsker nå å oppleve Andalucia med sin vakre arkitektur og minner fra svunnen storhetstid.

Inspirasjon
– Det er musikken som inspirerer meg mest, sier Asle og viser til collagene på sitt interaktive galleri på Facebook. Her finnes collager av flere kjente musikere, og titlene er stort sett linket til musikkverdenen. Stilen i Asles arbeider varierer fra naturalistisk eller surrealistisk til popart og actionpainting.
– Jeg lager som regel serier. Akkurat nå holder jeg på med en collageserie med portaler som tema. Det går alltid en rød tråd gjennom mine verker, noe som inspirerer meg, denne gangen portaler.

Han kan for eksempel male ti portretter for så å skifte over til en serie med abstrakte verk. Ryggsekken er Asles faste følgesvenn.
– Sekken er mitt hjem, akkurat som en snegle, ler Asle, i og med at jeg har reist så mye så har jeg alt jeg trenger i den. Ikke minst har han tegnesaker, maling og utstyr, alltid beredt for kunstnerisk utfoldelse. Det kan være mange ting som inspirerer den sympatiske kunstneren, og Altea har vist seg å være rette stedet.
-Det er så lett å finne inspirasjon her! Alle galleriene, de vakre omgivelsene, kunst-studentene og interessante mennesker man møter.
– Aller første gang jeg var her var jeg med på en byvandring, og jeg falt pladask for byen. Jeg fikk med en gang en sterk følelse for stedet og bestemte meg for å bosette meg her. Det har jeg ikke angret på, sier Asle som benytter mye tid i sitt nyervervede atelier og galleri midt i gamlebyen.

Et azurblått Middelhav står i harmoni med det hvitmalte atelieret. Historien bak er like oppsiktsvekkende som utsikten:
– Dette lokalet har stått tomt lenge. Jeg prøvde å finne ut hvem som eide det, og forhørte meg med naboer. Jeg fikk vite at lokalet var forlatt, og gleden var stor i nabolaget da jeg begynte å rydde og pusse opp lokalet. ”Endelig blir det brukt til noe”, fikk jeg høre og fikk mange oppmuntrende kommentarer. Jeg har kalt det ”De åtte katters galleri”, oppkalt etter en av naboene. Det er en gammel kone som snakker med kattene i timesvis hver dag. Det er åtte av dem, derav navnet på atelieret. Han kaller det et interaktivt galleri nettopp fordi utstillingene og eventuelle salg foregår via nettet.

Asle er ikke helt ferdig med oppussingen av lokalet, og ønsker anonymitet inntil det står ferdig. Han bruker blant annet barer og restauranter til å henge opp arbeidene sine, og ikke bare lokalt. Hans arbeider henger på vegger overalt i Spania samt i Tyskland, India, Australia, Bergen og Brasil.
– Jeg får veldig mange positive tilbakemeldinger, sier Asle som tidligere var svært så selvkritisk.
– Jeg var aldri fornøyd med det jeg gjorde, men tilbakemeldingene hjalp meg til å innse at det jeg gjør er bra.
– Da jeg ble tilbudt en bil for et maleri tenkte jeg som så at “jeg må jo tydeligvis gjøre noe rett”.
Mange kunstnere har funnet sitt paradis i kunstner- og bohembyen Altea på Costa Blanca. Navn som Hemingway, Picasso, Josh Rouse, Astri Eidseth Rygh og Dalí figurerer på ”kjendislisten”. Alles kjære visesanger Cornelis Vreeswijk la også sin elsk på byen. Så begeistret var han at han skrev visen Mjöllvisa från Altea.
– Jeg bodde sammen med Cornelis’ venner i København uten å vite at han faktisk hadde bodd der mange år før, forteller Asle om sitt opphold i den danske hovedstaden. Asle beundrer den avdøde hollandsk-svenske artisten, og har laget en hyllest i form av en collage som han selger trykk av.

På Facebook ligger Asles verker som åpen link til det interaktive atelieret. I tillegg til egen kunst er det meningen at andre kunstnere skal få legge inn sine arbeider på nettstedet. For mer informasjon, gå inn på www.facebook.com og søk på Asle Anfinnsen.


Leave a Reply

Your email address will not be published.