Appelsinen antikkens frukt med over 4000 år lang historie

Det er ingen sikre kilder på hvor langt tilbake appelsinen skriver seg fra, men man har klart å spore den så langt tilbake som 4000 år før Kristus.

Tekst: Bente Puig

Appelsinen har en lang historie. Ordet appelsin er hentet fra det tyske ordet Apfelsin, og har betydningen kinesisk eple. Appelsinen var en hyppig handelsvare i Asia og oppnådde høye priser. De første store appelsinplantasjene i Europa ble opprettet i Spania på 1790 tallet av en katolsk prest. Han anla de første plantasjene i Valenciaområdet, som raskt vokste til å bli en stor handels og eksportvare, Valencias gull.

Leiebil Spania – Garantert billigst

I dag er Spania en av de største eksportørene av appelsiner, etter Brazil. Appelsiner er kjent for å ha en helsebringende effekt, på grunn av sine vitaminer og antioksidanter. I gamle dager ble appelsinen også regnet for å være lykkebringende. I dag benyttes den mye innen aromaterapi og hudpleie.

Det første medisinske forsøket vi kjenner til ble gjort med appelsiner og sitroner. Den skotske marinelegen James Lind gjorde et forsøk ombord i seilskuta Salisbury i 1747. Flere av mannskapet var syke, i dag kjent som skjørbuk. Han delte det syke mannskapet inn i seks grupper og ga hver gruppe forskjellig behandling. Han ville sammenligne resultatene. Den ene gruppen fikk cider, en annen fikk en blanding av kanel, alkohol og svovelsyre, den tredje fikk eddik, den fjerde fikk sjøvann, den femte fikk en blanding av krydder og hvitløk og den sjette gruppen fikk appelsiner og sitron.

Seks dager senere var de som fikk sitrusfrukter friske nok til å gå tilbake til jobben. Etter dette forsøket lastet man alltid opp skipene med sitrusfrukter. Hundre år senere kom appelsinen til Norge, men ble mer eller mindre borte igjen under andre verdenskrig, for deretter å komme tilbake etter krigen. At appelsinen også spilte en politisk rolle etter andre verdenskrig er mindre kjent. Siden USA ikke kunne yte Marshallhjelpen til Finland grunnet forholdet til Sovjetunionen, måtte andre metoder benyttes for å bekjempe kommunismen. Mer enn 250 tonn appelsiner ble sendt fra Midtøsten til Finland, betalt av militære etterretningstjenester og sendt som en gave fra Oslo Samvirkelag. Appelsinene ble solgt til finske forbrukere og fortjenesten gikk til Finlands Sosialdemokratiske parti.

Appelsinsmoothie
1 kopp melk
3/4 kopp vaniljeis
1 kopp frossen presset appelsinjouice
1 ss honning
1/2 ts rå vanilje
12 isbiter
Alt kjøres i mikseren til isbitene er finhakket. Serveres umiddelbart.

Appelsinens næringsinnhold

Leave a Reply

Your email address will not be published.