Ananas fruktens prinsesse

Ananas kommer opprinnelig fra Sør Amerika. Den ble oppdaget av Columbus i 1493 og har senere spredt seg, og dyrkes i dag i tropiske områder verden rundt.

Roald Strand

Indianske stammer kalte den nana eller anana, og ananas ble fruktens latinske slektsnavn. I de fleste land kalles frukten ananas men på spansk ble den kalt piña på grunn av sin likhet med furukongle. Det engelske navnet pineapple, furueple, kommer igjen fra det spanske navnet.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Ananas er egentlig ikke en frukt. Den består av 100-200 individuelle bær uten frø, som vokser rundt en treaktig stilk. På toppen av denne vokser en bladrosett. Når planten vokser presses bærene sammen. Da kan det sette seg bakterier og gjærsopper mellom bærene, noe som kan skade ananaskjøttet når den modnes. Det kan derfor være vanskelig å se slike skader fra utsiden og det kan by på overraskelser.

Ananas har en fantastisk intens lukt og smak. Den er både søt og syrlig med en særdeles rik aroma. Den innholder mye sukker, organiske syrer, fruktestere, svovelforbindelser, vannilin, eugenol (nelliklignende essens) og andre aromatiske stoffer som i duft og smak kan ligne på karamell og sherry. En vanlig ananas veier oftest mellom 1 og 2 kg., men det finnes både miniananas på 200-300 gram og kjemper på opptil 10 kg.

I dag selges mest ananas hermetisk hvor innholdet av aktive virkestoffer er lavere enn i fersk ananas. Dessverre er det også slik at det meste av ananasen høstes tidlig og som umoden fordi fullmoden frukt har dårlig holdbarhet. Når man sier at ananasen modner på veien betyr det bare at fruktkjøttet mykner. Ananasen vi kjøper frisk her hjemme innholder mye mindre sukker og aktive virkestoffer enn ananas som høstes fullmoden. Selv tidlig høstet ananas har kun en holdbarhet på bare drøye 4 uker, selv om den på veien til oss oppbevares mørkt og kjølig.

Når vi kjøper den i butikken kan den oppbevares ca. 1 uke i kjøleskap. Er den hard å kjenne på vil den bli raskt mykere dersom den oppbevares i romtemperatur. Husk at ananas kan råtne innenifra og at det ikke alltid synes utenifra.

En av de mest interessante stoffene i ananas er enzymet Bromelain. Dette enzymet har en rekke interessante medisinske
effekter. Det er publisert flere hundre vitenskapelig artikler som beskriver disse medisinske effektene:

– fremmer fordøyelsen og stimulerer opptaket av næringsstoffer
– reduserer betennelser ved for eksempel leddgikt og akutte skader
– motvirker vaeskeansamlinger, ødemer etter for eksempel skader og operasjoner
– beskytter mot hjerte- og karsykdommer ved å forbygge dannelsen av blodpropper
– forebygger infeksjoner i munnhulen,
– lindrer sår hals, bihulebetennelse, bronkitt og lungebetennelse.
– fremmer sårtilheling
– kan brukes ved infisert hudlidelse og brannsår
– virker immunstimulerende
– hemmer vekst av kreftceller
– motvirker allergi
– hjelper mot smerter ved menstruasjon
– forebygger tarminfeksjoner
– kan dempe appetitten




Leave a Reply

Your email address will not be published.