Altea – Vino Casa Vital

Mange hindringer og masse papirarbeide ligger bak den snart forestående Norges-lanseringen til innehaveren av Casa Vital i Altea, Åge Folkestad. Den viljesterke sunnmøringen tok saken i egne hender, og ble sin egen vinimportør i Norge. Nå har Vinmonopolet bestilt første forsendelse.

Tekst: Bente Puig

I forbindelse med Casa Vitals ti års jubileum i Altea i Spania for to år siden, bestemte innehaveren seg for å lage sin egen vin til bruk i den populære restauranten. Ofte er det slik at det ene fører til det andre, og slik ble det også for Åge Folkestad. Under et besøk med gode venner på vingården Santa Margarita i La Mancha, fikk ideen om egen vin grobunn. Den glade vestlendingen er ikke av den beskjedne typen, og luftet umiddelbart ideen med stedets enolog. Og med kunstneren Roald Tellnes i samme vennefølge, ble straks ideen til virkelighet, og kunstnervinen Vino Casa Vital så sitt lys allerede noen måneder senere.

Like etter lanseringen i Spania, var det naturlig å følge opp med promotering også i Norge. Åge Folkestad la dermed ut på en omfattende turne i de største byene i Norge. Spansk aften med flamenco og Vino Casa Vital ble en suksess til fulle hus. Flamencodanserne sørget for ekte spansk stemning, og Åge for god vin til maten. I fjor ble den nye årgangen feiret med nok en turne i Norge, men det manglet et apparat for å få vinen ut på det norske markedet. Flere importører ble kontaktet uten at det ga resultater. Åge Folkestad tok saken i egne hender, og søkte like godt om importlisens for vin. Det har vært en lang prosess, og jeg må innrømme at jeg har vært nær ved å gi opp underveis, sier Åge og minnes sin gamle bestemor som alltid sa: «Åge, du må ikke gi opp».

– Jeg har hatt god støtte fra familie og gjester ved Casa Vital som har oppmuntret meg til å fortsette. 1. januar 2013 fikk Åge Folkestad importlisens på vin. 2. mai ble første lass sendt opp til Vinmonopolet. 5. juli blir vinen å finne i deres hyller. Tre datoer som er helt essensielle for det som Åge Folkestad selv kaller et «prøve- prosjekt». – Vinmonopolet har tatt inn en prøveordre for testing. Går det så går det. Går det ikke så går det ikke. Da har jeg i hvert fall prøvd, sier Åge og synes selv at det hele er ganske utrolig, nemlig at hans vin skulle bli tatt opp av selveste Vinmonopolet.
Selv vil Åge Folkestad utvide importen i Norge med viner også fra andre bodegaer. På spørsmål om kapasiteten til å drive både Casa Vital og import i Norge, er svaret et soleklart «ja». Jeg elsker Altea og Casa Vital. Det kommer alltid til å være min base, sier Åge Folkestad. Det er ingen tvil om at Altea og restauranten er hans liv. Dog går han med en drøm som gjenstår å oppfylle. – Helt fra jeg var liten har naturen vært viktig for meg. Hver helg dro jeg med min familie inn til hytta på naturskjønne Folkestad på Sunnmøre. Her i Spania benytter jeg enhver anledning til å være ute i naturen, og drømmen er et sted på landet!

Midt i den hektiske perioden i Åge Folkestads liv, dukket kjærligheten opp. Den baskiske Mirenlu stjal hans hjerte mens Åge Folkestad minst tid hadde til privatlivets fære. – Mirenlu støtter meg på alle måter, og har en beroligende effekt på meg. Hun er yogalærer. Selv praktiserer jeg Qui Gong, så hun og jeg er «full match», sier Åge Folkestad som planlegger ny Norgesturne til høsten. Det er siste tilskudd i sortimentet som skal lanseres, en Roble som har hvilt 5 år på franske og amerikanske eikefat. Denne gangen legges turneen til Oslo og Bergen. Allerede nå beynner plassene å fylles opp, her er førstemann til mølla!

Leave a Reply

Your email address will not be published.