Altea: St. Juan- Fallo-symbolet på kirkeplassen……..

For et kaos, trebæring, vannkrig, vin og erotikk. Det er som om en hel by slipper løs alt som er av hormoner i fritt leide når Altea feirer sin Sankt Hans. Merkelig å feire døperen Johannes på en sånn måte… eller er det ikke San Joan som feires?

TEKST OG FOTO:KJARTAN SOLVANG NIELSEN

Det er fredag i Juni, den fredagen som ligger nærmest St.Hansaften i Altea. Mange har kommet hit i sommerferien, sett det lille og det store treet som er «plantet» på den idylliske kirkeplassen i Altea. De færreste vet hvorfor de står der, mens alle kan fornemme at det ligger mye moro bak dette fenomenet.

Barnas tre
Trommene dundrer i de bratte gatene på vei opp mot gamlebyen i Altea, brassinstrumentene gurgler i kampen mot de stadige vannmassene som klaskes i hodet på musikanter og trebærere. Det er varmt, og oppgaven er absurd, men enkel: Symbolet på eros, et gedigent Poppeltre, det høyeste og rakeste i kommunen skal slepes opp til byens høyeste punkt! Et fallos symbol midt på kirkeplassen i Altea, nær helgenens dag, nær selveste Johannes døperens dag, skal et erotisk symbol plantes foran inngangen på byens kirke! Jeg aner ingenting om hvorfor de sleper dette gedigne treet, det jeg ser er først de unge som kommer med sitt tre, vandrende oppover, slepende på et for dem tungt poppeltre. Barn ned i 6-7 års alder og opp mot tidlige tenår som leker voksne. De blir sprutet på med vannslanger, gamle sortkledde enker kaster vann fra terrassene, noen dynker dem med vann fra bøtter og spann, andre kaster vannballonger. Ungene tar sitt tre med dypeste alvor, hele den lange ruta fra havet og opp til plassen hvor det skal «plantes».

Organisert galskap
Lenger nede i bakken øker lydnivået, et nytt band gurgler i vannmengdene, et trommeensembel dundrer i vei, mens folk utkledd som okser børster bort synwww. der med koster som farer over egne og alle andres ben. Avstanden mellom keramikk-kaggene med billig vin som helles ned i tørre struper blir mindre, oftere ser vi stupfulle menn og kvinner som river av hverandre Tskjortene… Et ungt par later som de har… ja, akkurat, midt i gata! Og noen meter nedenfor bæres poppelen, den gedigne erosstokken av overmodige og til dels ravende fulle unge menn… Stokken skal opp, opp, opp!

Det er ingen som med sikkerhet kan si når denne tradisjonen tok til i Altea. Opptoget går mange tiår tilbake og det man med sikkerhet vet at det fi nnes mange parallelle fi estaer rundt om i Middelhavslandene. Kelterne, et hedensk erobrerfolk, feiret alltid den lyseste natten med sex og fruktbarhet som tema. I den katolske verden ble en slik feiring for drøy, og man tilpasset natten til den 24.juni en kristen livstil. Selveste Johannes døperen skulle feires, men under alt dette ulmet det. Erotikken, ilden, lyset og varmen gjorde sitt til at kirken gikk glipp av sitt domene. Heksebrenning, brenne onde tanker, hoppe baklengs i havets bølger, forplanting og sex. Årets lyseste netter har gitt grobunn for mye mystikk, kirken har gjort iherdige forsøk på å redusere festlighetene.

Los labradores
I Altea har man valgt å gå utenom tradisjonen. Det er innhøstningsarbeiderne som skal feires, og det naturlige symbol på fruktbarhet, som igjen skaper velvære og velstand, falt på de lange rake stammene til Poplene. Kirken tilpasser seg folkets valg, aksepterer og ser mellom fingrene. Mennene bærer stolte og drukne sitt fallos symbol for så å reise det like foran de geistlige. Når treet er plantet, skal det bestiges. Ikke forstår jeg hvordan man kan klatre en lang, rett stamme med en promille så høy at man knapt husker å ha besteget det. Rent bortsett fra at eros symbolet plantes foran kirken, er det vel kun vannkastingen som muligens har sin opprinnelse i Johannes døperen. Stort sett har det gått bra. Første og eneste dødsfall i forbindelse med tre og feiring av dette var i 1980. Da falt treet ned og skadet mange… og Pascual Pontevedra ble drept.

Hete sommernetter
Gjennom sommeren står trærne der fortsatt, popler med lange rette stokker. Hver sommergjest ønskes en erotisk sommer fra byens befolkning, hormonene er liksom limt fast på treet i form av våte, til dels svette, sønderrevne T-skjorter i treets topp. Treet er overvunnet av overmodige unge menn uten altfor feite mager som har kjempet seg opp til taufestet, til det høyeste lovlige punkt. Min opplevelse av glede, lys, bål, raketter og potent ungdom brenner seg fast, dette er moro, uskyldig eller ikke, Alteanerne råkoser seg med leken. I august skal poppelen rives ned, nok et bål skal brenne på kirkeplassen, nok en sommer er over og hvem vet, kanskje nye Alteanere vil se dagens lys utpå vinteren etter sommerens lyse og varme sommernetter?

Leave a Reply

Your email address will not be published.