Alicante Costa Blancas Hovedstad

Alicante Costa Blancas hovedstad. Det virker jo litt merkelig, mens Valencia har greid å skape seg en flott image som én av Europas IN-byer med verdenskjent, moderne arkitektur, og Fallasbrenning i stor stil hver 19. mars, så er det ikke like mange som synes at Alicante er noe spesielt.

Tekst og foto: K.J. Hermanrud

Alicante er kommet i skyggen av storesøster. Og dette er en feiltolkning som vi her skal prøve å rette på. Alt på ett sted. Alicante er en kompaktstad. Her kan du spasere rundt hele bykjernen uten å behøve transport. Byen har en utrolig fin beliggenhet og sentrum grenser rett opp til båthavna. Du flanerer på la Explanada med utsikt til sjøen og den store borgen Santa Barbara som ruver på toppen av byfjellet.

Bli med i Facebook Gruppen: Vi som trives på Costa Blanca

Som det står i husannonsen: bergblikk og sjøblikk! Men la oss ikke foregripe sakene men ta dem i rekkefølge. Ankomst: Kommer du i egen bil, parkerer du lett i den store, nye undergrunnsparkeringen nede ved havnen. Kommer du med det smalsporede toget, el Tram, antagelig den mest interessante og rimeligste reisemåten, ender du rett ved markedet: Mercado Central. Ellers går det buss fra de fleste byene rundt Alicante, både fra nord og sør.

Alicante sentrum

Start byturen ved å spasere langs den vakre strandpromenaden, la Explanada, byens storstue og aller vakreste park. Her er det nok å se på! Se på trærne, de ser ut som fl ere meter store garnnøster med hundrevis av forvridde røtter som svever oppe i luften! Langs prome- naden ligger en rekke salgsboder med kunsthåndverk, tekstiler, smykker og rav. Ellers sitter byens fedre, og mødre, ofte her langs la Explanada, på dertil utsatte stoler. Prater, leser aviser eller bare betrakter livet. Det er nesten alltid skygge her fra de store palmetrærne. Mens du flanerer langs park, stoler, gjøglere og salgsboder har du den flotte utsikten til sjøen. Muligheten til noe å drikke og bite i er også så absolutt tilstede. I nesten parisisk stil ligger det langs hele promenaden et fint utvalg av restauranter, kafeer og barer hvor du kan se og bli sett.

Gamlebyen i Alicante

Fortsett så turen innover i byen, vekk fra sjøen. Her kommer du rett inn i Alicantes Barrio, gamlebyen med både rådhus og domkirken Santa Maria som ble bygget, fra 14. til 16. Ârhundre, på ruinene av den gamle muslimske moskéen som da lå der. Rådhuset var et 200 år gammelt barokkpalass. Det er ombygget, men stilen er beholdt. Ofte åpent med forskjellige utstillinger. Vel verdt et besøk. På søndager og torsdager fra 10 til 1430 har de her, bak rådhuset, marked med gamle mynter, frimerker, antikviteter og kunsthåndverk. De trange gatene i Barrio med hyggelige små restauranter, rimelige hotell og interessante butikker er så absolutt et besøk verdt. For tiden foregår det et stort renoverings- prosjekt her og Barrio´n blir virkelig bra.

Ting å besøke:

Alicantes arkeologiske museum, MARQ åpnet for bare noen år siden. Vant da prisen for Europas Beste Museum. Museet ligger i det gamle, ombygde sykehuset San Juan de Dios. Et meget vellykket restaureringsarbeid. For dette er blitt et så ganske annerledes museum, ikke et av disse vanlige tørre og kjedelige med hyller, skap og støvete glassmontere. Nei, dette er en ny, radikal presentasjon! Her er satt opp svære tablåer med musikk, bevegelse og video på i alt over 9.000 kvadratmeter! Beregn derfor god tid!

De forskjellige epokene har fått hvert sitt rom: Prehistorisk kunst. Iberisk kunst. Romersk kultur. Middelalderkultur. Vår tid. Og for tiden viser de også utstillingen: gull fra Peru. Åpent: tirs/fre.10-19. l¯rd-9-14. Adresse: Plaza Doctor GÛmez Ulla, La Goteta. Telefon: 96 514 9006 Buss: 2, 6, 9, 20, 23. Vil du spørre etter museet så si: (lydskrift) MoseåMark.
Antropolåchiko. Gravina Museu de Belles Artes, MUBAG, Alicantes hovedmuseum for bildende kunst, ligger sentralt i et vakkert slott bygget av greven av Lumiares mellom 1748 og 1808. Slottet huser 4 etasjer med malerier, skulpturer og tegninger fra middelalderen til 1920 årene. Åpent: tirs/fre. 10-14 o 16-20. lørd-10-14. Gratis. Og skal du spørre etter dette museet så si: (lydskrift) GravÌnna. Moss-eå de belles artes.

Borgen Santa Barbara. ligger på toppen av det 166 m. høye fjellet Benacantil som ligger rett foran deg når du kommer inn til Alicante nordfra. Opprinnelig var borgen arabisk, men Alfonso the Castilla erobret den, og kalte den Santa Barbara. Borgen var lenge en ruin, men i dag framstår den som en velrestaurert middelalderborg som brukes til fiestas og utstillinger.

Utsikten fra toppen av borgen må oppleves. Fra Explanadaen nede ved havnen går det elektrisk heis, inne i fjellet, helt opp til toppen av Santa Barbara. Spør etter heisen: (lydskrift) Assensår al Kastiii-jo Santa Barrbara. Inne i borgen finner du en interessant utstilling spanske skulpturer og her inne ligger det også en kafeteria for den som blir sulten og tørst. Hele sommerhalvåret har de her konserter.

Teatro Principal. Et herlig, gammelt barokkteater hvor det vises mange fine forestillinger (du trenger ikke spansk til alle sammen) og mange internasjonale konserter og ballet. Billetter kan kjøpes gjennom banken CAM. Dette tilbudet gjør det lettvint å skaffe seg billetter til alle slags begivenheter. Snakk med noen i CAMbanken.

Alicante havn

Havnen er Alicantes viktigste del og den travlese delen av byen. Vil du se nærmere på havnen så spaser et kort stykke nordover mot hotell Melia. Her på moloen ligger det en rekke butikker og spisesteder. Om sommeren har de også utendørskonserter her. Havnen er som skapt til en fototur og hvis du har lyst kan du ta lokalbåten ut til øya Tabarca. Turen tar under én time og her ute er det mye og se og gode muligheter til både mat og overnatting. Alicante får årlig besøk av flere cruiseskip enn noen annen havn i Spania.

Uten mat og drikke:

Ved siden av San Nicolas-katedralen ligger la Catedra- la, et stilig spisested med god mat. Rolig med koselig musikk og hyggelig service. C/San Nicolas 14. Tlf. 96 5200 659. Også i gamlebyen, i c/Lonja de Caballeros 10, ligger la Cuina d Avall. Har både dagens meny og en kokk med fantasi og flere uvanlige retter. C/Mayor, fotgjengersonen bak rådhuset, har en rekke god spisesteder med bord og stoler ute i gaten. Her i nummer 14 fi nner du La Casona Alicantina. Godt og spansk med skinker fra taket, god vin og fisk.

Sov godt?

Det er ikke alltid så lett å få med seg alt på én dag og da har du muligheten til bra og billig overnatting i sentrum. Guest House Alicante i Calle Segura 20, ikke langt fra sentralmarkedet og bussstasjonen, fyller alle disse kravene. Åpnet i 2003. Dobbeltrom med bad fra 43 til 48 euro. Te og kaffe er inkludert på rommet. De har også tv, videotelefon og Internett. Gjester med bil kan parkere i garasjen 20 m. unna for 10 euro dag. Hyggelig, rent og rimelig.

Hostal Miagrosa ligger vegg i vegg med katedralen i calle Villavieja 8. Dobbeltrom med bad 45 euro. Hygge- lig, enkelt familiehotell, midt i gamlebyen, 2 minutter fra stranda. Stor takterrase med utsikt til borgen. Kjøkken og vaskemaskin. Tv og Internett. Kan absolutt anbefales.

Litt til slutt: For dem som vil gjøre sin sightseeing på en ny måte, kan du nå leie tohjulinger, Segway, som tar deg lett og elegant rundt i byen. Ta kontakt med guiden. Turistkontorene ligger midt på Explanada og på Rambla. Spør etter: Åffitsiina de tårrismá. Lykke til. Kos dere.

Leave a Reply

Your email address will not be published.