Alhambra: En reise tilbake i tid til det mauriske riket

Velkommen til Alhambra, et fantastisk reisemål som tar deg med tilbake i tid til det mauriske riket. Dette historiske stedet er en arkitektonisk perle som vil fascinere deg med sin skjønnhet og rike historie. Utforsk Alhambra-palasset, vandre gjennom de vakre hagene og oppdag hemmelighetene bak dette bemerkelsesverdige stedet. Du lurer kanskje også på når det er best å besøke Alhambra, og da kan du allerede få vite at det er på våren eller på høsten.

Introduksjon til Alhambra

Alhambra er et maurisk palass og festning kompleks som ligger i Granada, Spania. Det ble bygget i perioden 1248-1390 under det mauriske riket og fungerte som de mauriske kalifenes residens på den tiden. Ordet Alhambra kommer trolig fra det arabiske “Al hamra” som betyr “det røde” som man mener henviser til de røde mursteinene på stedet eller det røde lyset fra fakler som lyste opp stedet under de uendelige nattarbeidene. Navn på kunstnere og håndverkere som stod bak de vakre mosaikk-utskjæringene i Alhambra er ukjente. Palasset er et av Spanias mest fantastiske byggverk og står oppført på UNESCOs verdensarv-liste. Det er et av de mest besøkte turistattraksjonene i landet og er kjent for sin blendende arkitektur, intrikate detaljer og fantastiske utsikt over byen. Alhambra er det mest komplette eksempelet på maurisk kunst i den siste europeiske tidsalder.

Oppdagelsen av det mauriske riket

Det mauriske riket var en blomstrende sivilisasjon som hersket over store deler av Spania fra 700-tallet til 1400-tallet. Maurere var betegnelsen på muslimer fra nord-vest Afrika, i hovedsak arabere og berbere. Den mauriske staten dekket mesteparten av det som vi i dag kaller Spania og Portugal, men gjenerobringen fra de kristne startet 11 år etter maurenes ankomst og varte i 700 år til 1492. De siste 200 årene før maurernes endelige kapitulasjon, var kongeriket Granada med sitt Alhambra-palass, det eneste gjenværende mauriske riket. Når ikvisisjonen startet mot slutten av 1400-tallet, og det siste mauriske riket falt, ble gjenværede muslimer tvunget til å omvende seg til kristendommen eller forlate landet. Mange valgte å bosette seg i Tunisia, Algerie og Morokko. Men deres innflytelse på arkitektur, kunst og kultur etter 700 år i Spania er unektelig tydelig i Alhambra. Oppdagelsen av dette riket har gitt et unikt innblikk i en tidligere tidsepoke og har bidratt til å bevare og restaurere Alhambra til sin tidligere prakt.

Arkitektoniske perler i Alhambra

Alhambra er kjent for sin blendende arkitektur som kombinerer maurisk, islamsk og kristen stil. Til tross for at palasset fikk hard medfart under utdrivelsen av maurerne, og senere av Karl den 5s byggevirksomhet, har det i nyere tid blitt omhyggelig restaurert. Palasset er dekorert med intrikate mønstre, geometriske former og vakre fliser. Rommene er samlet rundt en rekke gårder, noe som er typisk orientalsk designstil. Hver detalj er nøye utformet for å skape en følelse av harmoni og skjønnhet. Her kan du gå gå gjennom de intrikate korridorene og beundre de utsmykkede takene og veggene. Hvert rom har sin egen unike karakter og historie, og du vil føle deg som om du har blitt transportert til en annen tid. Myrtegården og Løvegården er spesielt storslått utformet med bueganger, fontener, bassenger og flisekledninger med arabeskornamenter. De mest kjente arkitektoniske perlene inkluderer Nasrid-palasset, Alcazaba-festningen og Generalife-hagene.

Den fantastiske utsikten fra Alhambra

Når du besøker Alhambra, vil du bli belønnet med en fantastisk utsikt over Granada og det omkringliggende landskapet. Fra palassets tårn kan du se de majestetiske Sierra Nevada-fjellene og den pittoreske byen som ligger nedenfor. Utsikten er virkelig spektakulær og vil ta pusten fra deg. Hva med å se solnedgangen fra Alhambra?

En vandring gjennom Alhambra-hagene

Alhambra-hagene er like imponerende som palasset selv. Ta en avslappende spasertur gjennom de frodige hagene, nyt duften av blomster og lyden av rennende vann. Hagen er delt inn i flere deler, inkludert Generalife-hagene, som var et rekreasjonsområde for mauriske konger. Generalife består ikke bare av hager, men har dessuten et eget sommerslott som også står på UNESCOS verdensarvsliste. Likevel er det hagene Generalife er mest kjent for. Et kjennetrekk for mauriske, så vel som egyptisk hagekunst er vann i kanaler og basseng. Her kan du altså utforsk vakre fontenener, labyrinter og terrasser i en rolig og fredelig atmosfære.

Hemmelighetene bak Alhambra

Du visste kanskje ikke at Alhambra er fylt med hemmeligheter og mystikk? En av de mest kjente hemmelighetene er “Court of the Lions”, gårdsplassen med en fontene støttet av 12 løver. Det sies at hvis du står på en bestemt flis, kan du høre en ekko av vannet som renner gjennom underjordiske kanaler. Det er også mange andre skjulte symboler og meldinger som venter på å bli oppdaget.

Alhambra er et reisemål som vil ta deg med på en uforglemmelig reise tilbake i tid. Få kjennskap til en rik historie, utforsk de arkitektoniske perlene, nyt den fantastiske utsikten og oppdag hemmelighetene bak dette bemerkelsesverdige stedet. En tur til Alhambra er en opplevelse du ikke vil gå glipp av.

Leave a Reply

Your email address will not be published.