ALFAZ DEL PI – WINTER SUN

Alfaz del Pi kommune satser mye på turisme rettet mot det norske markedet. Flere lokale bedrifter og hoteller er tilknyttet kommunens prosjekt alfápolis som er en sosialøkonomisk plan for de neste 20 årene. I planen inngår også «Winter Sun».

Tekst: Bente Puig

Med alfápolis omfavner kommunen alle sektorer som er med på å legge tilrette for en turisme med bredt spekter. Planen er rettet både mot turister og de fastboende på kysten. Her er plass til både helsetilbud, sport, kultur, miljøet, handel- og servicebransjen.

Helsetilbudet i Alfaz del Pi og omegn er bredt med både norske, spanske og internasjonale klinikker som samarbeider med de store sykehusene i Benidorm. Her finnes helsesentre for kort- og langtids opphold. Av de norske kan nevnes Betanien, Bærumshjemmet i Altea, Reumasol i Alfaz del Pi og Solgården i Villajoyosa. Det finnes også mindre klinikker som tilbyr alternative behandlinger, rehabilitering, kiropraktikk, spa og relax.

Akinon Center i La Nucía er et norsk privatdrevet spa-senter som arrangerer kurs innenfor mat og helse, samt spa-opphold. I Alfaz del Pi finnes også et spansk dagsenter for eldre beregnet på alle nasjonaliteter. De har en kafé med godt utvalg, og en koselig terrasse med tilhørende hage midt i sentrum av Alfaz del Pi.

Alfaz del Pi kommune har et godt forhold til idrettslag i Norge. Nylig oppførte kommunen en ny treningshall for å tilfredsstille behovet for nasjonale og internasjonale foreninger som bruker sportsanleggene til trening. I denne forbindelse inngår også gode overnattingstilbud for å kunne tilby komplett opplegg for idrettsklubbene. Det finnes også sommerskole for fotballinteresserte barn. Alfaz del Pi kommune er godt tilrettelagt for sportsturisme.

Kulturtilbudet i kommunen er rikt og variert. Konserter, teatre og utstilliger arrangeres ved kommunens to store kulturhus. I privat regi finnes også stiftelsen Klein-Schreuder der det arrangeres utendørs skulpturutstillinger. Den årlige filmfestivalen er den største av alle begivenheter i Alfaz del Pi, der celebre spanske skuespillere deltar. Hvert år er det utdeling av premien «El Pi» til utvalgt skuespiller. Byen har også sin egen kinosal, der det også vises filmer med norsk undertekst.

Natur og miljø står i fokus i kommunen. Det finnes flere flotte parkområder, deriblant en egen eukalyptuspark med lekeplass for barna og nærliggende serveringstilbud. Ovenfor sentrum av Alfaz del Pi finner vi den skandinaviske parken med serveringstilbud, bbq-område og lekeplass for barna. Fjellkjeden Serra Gelada, som går mellom Albir og Benidorm, er et naturreservat som blir flittig brukt av norske turgåere. Det er her vi finner det berømte fyret med 400 års historie. Langs hele turveien står oppført plansjer som forteller om dyre- og plantelivet i naturreservatet. Også inne i fyret er det plansjer og redskaper som beretter historien om livet ved fyret på det ytterste punkt av Serra Gelada.

Denne turveien inngår i Alfaz del Pis turistrute. Fra fyret går ruten ned til sentrum av Albir via stranden til kulturhuset Fraxx, derfra til de romerske utgravningene og avsluttes med en kaffe ved et av byens mange serveringssteder. Hver søndag kan ruten avsluttes med en tur på søndagsmarkedet. Med prosjektet «We Love Sundays» oppfordrer kommunen til å gå turistruten, bruke byens serveringssteder og ta en tur innom de romerske utgravningene «Ville Romana». Flere serveringssteder er tilknyttet prosjektet og tilbyr spesiell søndagsfrokost for turgåerne.

Prosjektet «Winter Sun» er, som navnet tilsier, et tilbud om sol når det er som kaldest i Norge. Vinterhalvåret i Alfaz del Pi er tilrettelagt for vinterflyktninger fra nord med gode overnattingstilbud, serveringstilbud og kulturinnslag. «Winter Sun» er også et samarbeidsprosjekt med lokale tilbydere i servicebransjen, som hoteller og serveringssteder. Hvert år deltar Alfaz del Pi kommune på Reiselivsmessen i Oslo, og inviterer flere av de lokale bedriftene til å delta på samme stand. På denne måten viser kommunen interesse og solidaritet med den lokale handelsstanden, og sammen promoterer de et bredt tilbud til norske turister med prosjektet «Winter Sun».


Leave a Reply

Your email address will not be published.